Izaberite stranicu

У суботу, 31. јануара 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Сергије присуствовао је Светосавској академији у Штутгарту. Свечаност је започела чином благосиљања славских обележја које је обавио eпископ Сергије. Говорећи о лику и делу Светог Саве, Владика се бираним речима обратио деци, која су овим поводом испунила храм Сабора Срба Светитеља у Штутгарту и позвао их да слушају своје учитеље и свештенике.

Програм у част првог српског просветитеља, а који су припремила деца верске наставе која се обавља у склопу допунске наставе на српском језику, изведен је у оближњем Ватрогасном дому. Сала ватрогасног дома је била тесна да прими све оне који су желели да присуствују овој свечаности. Академији су осим учесника, свештеникā штутгартске парохије, учитељицā и родитеља присуствовали и Његово Преосвештенство Епископ Сергије, чланови високе делегације Републике Српске и Босне и Херцеговине, пристигли поводом обележавања крсне славе Републике Српске, као и генерални конзули Републике Србије и Босне и Херцеговине у Штутгарту.

По завршетку Светосавске академије скоро сви учесници су се упутили у Гепинген где је по 23. пут прослављен Дан и крсна слава Републике Српске, Свети архиђакон и првомученик Стефан. Обред ломљења славскога колача и благосиљања славскога жита обавио је владика Сергије. Поводом ове свечаности, из Републике Српске и Босне Херцеговине као из свих градова Немачке, Аустрије и Швајцарске, пристигло је преко хиљаду људи. Владици се на надахнутој беседи захвалио г. Мићо Ћетковић, шеф Представништва Републике Српске у Немачкој који је поздравио и господу министре из Владе Републике Српске: Петра Ђокића, министра индустрије, енергетике и рударства; Златана Клокића, министра за економске односе и регионалну сарадњу; Миладина Драгичевића, заменика министра за људска права и избеглице у Савету министара БиХ, и представнике дипломатског кора Републике Србије и БиХ у Штутгарту, привреднике из Републике Српске и сав присутни народ.

Ово је била идеална прилика да се још једанпут захвали свима онима који су помогли да се санирају штете од прошлогодишњих поплава, као и многима од успешних привредника из Баден Виртенберга додељена повеља и плакета Председника Републике Српске г. Милорда Додика.

Извор: СПЦ/Епархија средњоевропска

Pin It on Pinterest

Share This