Izaberite stranicu

У прву недељу по Савиндану, 1. фебруара, 2015. године, прослављена је храмовна слава у цркви Светог Саве у Гринсбороу.

Посебна радост за верни народ северних крајева Мелбурна је био долазак двојице српских владика, епископа нашег Г. Иринеја и гостујућег епископа западноевропског Г. Луке, који су допутовали да овај радосан дан проведу са Србима Гринсбороуа.

Света архијерејска Литургија је почела у 9 сати, где су служили епископи Иринеј и Лука, као и свештенослужитељи: протосинђел Јустин (Јеремић) из Париза, протосинђел Силуан (Мракић) из Ваљева, протојереји-ставрофори Мирослав Поповић и Недељко Милановић, протонамесник Владислав Шиповац и ђакони Петар Мракић и Драган Рајчевић. Домаћин црквене славе за 2015. је био г. Јово Драгић са својом породицом, који је уједно и председник ове најстарије црквене општине у Мелбурну. Поред домаћих парохијана, окупио се велики број браће и сестара из других крајева Мелбурна и даље. Посебна част за ову заједницу је било прилика да угосте Његову Екселенцију, г. Мирољуба Петровића, амбасадора Реп. Србије у Аустралији који је допутовао са својом супругом да се Господу Богу помоли и да буде као свој међу својима на дан славе.

Обред освећења славског знамења: крсног хлеба и кољива је извршено у светоме храму, где су верници осетили благодат Божију кроз сећање на великог светитеља Цркве Христове и рода српског, Светога Саве, у чији спомен је и црква у Гринсбороу подигнута.

После обреда славе, на позив Еп. Иринеја према старом српском обичају, четврт славског колача је предат домаћину за следећу годину, г. Радовану Марићу, који се прихватио ове части са својом породицом.

Сви су потом угошћени у пространом Светосавском дому, који је био удобно попуњен са преко 400 званица.

Деца најмлађе фолклорне групе “Авала” који су уједно полазници српске школе су увеличали славски дан читањем Молитве Господње пре ручка.

Потом су деца српске школе рецитовали песме о Светоме Сави на радост свих присутних. Највећи аплауз су побрали малишани са певањем божићних песама које су изучили током распуста.

Три групе Авалине су потом одиграли неколико кола у српским народним ношњама, одушевивши своје родитеље и све присутне.

Богат славски ручак је следио који је са љубављу и у слози припремљен. Заједно су радиле и старије и млађе сестре.

Стара српска пословица гласи „Слога кућу гради” а то су чланице Кола српских сестара „Огњена Марија” показале протеклог свечаног викенда у граду Мелбурну, код своје цркве Нове Лазарице, посвећене највећем српском сину, Светоме Сави.

Током ручка, свима су се обратили свештеник, о. Владислав и домаћин славе Јово Драгић, захваливши се свима на подршци током године, године у којој је знатна помоћ послата у Отаџбини, то јест, првобитних $35,800 за најугроженија подручја после поплава, а ових дана је наменски послато додатних $36,200 за опоравак 50 домова у Шамцу (Реп. Српска) и за тамошњу основну школу.

Потом су се свима обратили амбасадор Петровић и Њ.Пр. Владика Иринеј пожеливши свима срећну славу.

Поподне је пријатно протекло где се верни народ Мелбурна прво духовно окрепио у светоме храму, а потом у црквеној сали са богатим програмом деце и омладине и са славским ручком.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This