Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је критику на дјеловање Украјинске грко-католичке (унијатске) цркве и захвалио Ватикану на уравнотеженом ставу.

По његовим ријечима, још од првих протеста у Кијеву крајем 2013. године, Украјинска грко-католичка црква је подржавала једну страну сукоба „која је настојала да сруши власт под националистичким и русофобичним паролама“.

Лидери и многи представници Украјинске грко-католичке цркве „давали су крајње политизоване изјаве које нису доприносиле превазилажењу грађанског сукоба“, казао је Патријарх.

„Хтио бих, међутим, са задовољством да констатујем да је сама Света столица увијек заузимала уравнотежен став према ситуацији у Украјини, избјегавајући једностране оцјене, позивајући на преговоре и прекид оружаних сукоба“, изјавио је он.

Уопште узевши, односи између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве „показују позитивну динамику развоја, прије свега због јасног разумијевања потребе да православни и римокатолици заједничким снагама раде на заштити традиционалних хришћанских вриједности и суоче се са савременим изазовима као што су секуларизација, дискриминација хришћана, криза породице, разводњавање моралних принципа у приватном и јавном животу“, истакао је предстојатељ Руске православне цркве.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This