Izaberite stranicu

Од 29. јануара у Угљегорску трају активна борбена дејства. После итензивне артиљеријске ватре која је била отворена по граду почеле су уличне борбе.

Ове недеље у храмовима у Угљегорску није било литургије, а претходног дана није служено свеноћно бденије. На срећу, за све време жестоких окршаја храмови у граду нису настрадали. У цркви Благовести Пресвете Богородице су само делимичо оштећена стакла, преноси сајт Горловске и Славјанске епархије.

У граду има много погинулих. Цивили се већ неколико дана налазе у подрумима, траповима и склоништима. За кратких пола сата тишине у току дана и ноћи они стигну само да угасе запаљене зграде, допуне резерве воде и набаве намирнице. Нема могућности за сахрањивање мртвих, чак ни за то да се они одвезу у мртвачницу. Већ четврти дан на улицама леже лешеви. Сад се у сваком дворишту могу избројати око три кратера. У центру и у предграђу има много срушених кућа, огроман број становника је остао без крова над главом.

Жестоке борбе се настављају и у Дебаљцеву. Прошле недеље, без обзира на непрекидну артиљеријску паљбу, богослужења у граду су обављана, преноси епархија.

Као и у Угљегорску, у Дебаљцеву не раде телефонске везе, оштећене су инсталације, многе зграде су срушене. Активне борбе овде не престају практично од почетка рата. У новембру прошле године оштећен је храм Светог Александра Невског у Дебаљцеву.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This