Izaberite stranicu
У цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић служена је Света литургија поводом 73 године од усташког покоља над српским становништвом из овог мјеста

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да овај злочин никада не смије бити заборављен и да ће институције Републике Српске дати пуни допринос његовом обиљежавању.

“Треба сви да будемо јединствени и увијек спремни на одређене евентуалности које нам се могу поновити”, рекао је Савановић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић напоменуо је да чињеница да су у Дракулићу убијани сви становници без обзира на узраст и пол говори да је у овом мјесту почињен геноцид.

“Они који су правно и политички дефинисали геноцид требало је да дођу овдје и за то узму елементе, јер се образац за квалификовање злочина геноцидом у свијету овдје може видјети”, рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, намјера да се у Дракулићу уништи цјелокупно становништво види се и из насељавања овог простора хрватским становништвом.

“На њихову жалост, нису у томе успјели и данас смо свједоци да српски живаљ овдје није уништен”, поручио је Митровић.

Он је подсјетио да осим хрватског стожерника за Бањалуку Виктора Гутића, за овај злочин нико није одговарао послије Другог свјетског рата.

“Прије свега, мислим на инспиратора и организатора овог злочина, усташког поглавника Анту Павелића и његове сараднике, који су са овог простора побјегли под патронатом свјетских сила”, рекао је Митровић.

Он сматра да би Скупштина града Бањалука требало да се о овом злочину изјасни на адекватан начин, путем декларације или резолуције.

“Због чега да се понашамо снисходљиво и мазохистички, кад видимо да у Хрватској тобоже не знају шта се десило у Јасеновцу, док овдје имамо један мали Јасеновац?”, пита Митровић.

Он је указао на потребу прецизног представљања чињеница у образовном систему, али без уливања мржње и најавио формирање удружења потомака жртава злочина у Дракулићу, које би требало да преузме обавезу његовог обиљежавања.

Усташе под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле су покољ у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Извор: РТРС

Фото: Срна

Pin It on Pinterest

Share This