Izaberite stranicu
Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован пуштен је на условну слободу из затвора Идризово код Скопља, по решењу Основног суда у том граду, јавили су македонски медији
Архиепископ Јован је пуштен на условну слободу након што је Апелациони суд у Скопљу одбио као неосновану жалбу Јавног тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупције, које је 19. јануара уложило жалбу на одлуку Кривичног суда о условном отпусту Архиепископа Јована, преноси Бета. Условна слобода Архиепископу Јовану Вранишковском по решењу Кривичног суда у Скопљу траје до 23. марта 2017. године.Архиепископ Јован је осуђен 2013. на вишегодишњу затворску казну по оптужби канонски непризнате Македонске православне цркве да је, док је био њен владика, проневерио 250.000 евра.

Архиепископ Јован је био владика МПЦ, али је 2004. године ступио у канонско јединство са СПЦ и предводи Охриску архиепископију.

За ослобађање Архиепископа Јована заузела се крајем прошле године Македонска православна црква, по чијој је тужби осуђен.

Македонска православна црква је након посредовања председника Одељења за спољне послове московске патријаршије Митрополита волоколамског Илариона, крајем децембра 2014. године, позвала македонске власти “да покажу милост” према Архиепископу Јовану.

Српска православна црква сматра да је казна Архиепископу Јовану последица политичких одлука због спора Српске православне цркве и Македонске православне цркве којој Патријаршија у Београду не признаје аутокефалност.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This