Izaberite stranicu

О недељи фарисеја и цариника, 1. фебруара 2015. године Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Светопреображенском храму у Загребу.

Уз свештенство загребачког Саборног храма, митрополиту Порфирију су на овонедељном евхаристијском сабрању саслуживали презвитер Драган Максимовић и ђакон Радојица Жагран из Епархије бањалучке. Свечаности и љепоти литургијског сусрета допринијели су предивним, анђеоским појањем чланови Српског пјевачког друштва Јединство из Бања Луке, предвођени диригентом проф. Немањом Савићем. Четрдесетак чланова, сјајних вокала, који су допутовали у Загреб тек су дио мјешовитог хора који пјева на недељним и празничним богослужењима при Саборном храму Христа Спаситеља у Бања Луци. Такођер, за пјевницом загребачког храма су били чланови Византијског хора из Новог Сада који су претходно вече наступили на хуманитарном концерту у Сиску.

Окупљеним вјерницима, међу којима су били г-ђа Боса Продановић, отправница послова Амбасаде Републике Србије у Загребу, проф. др Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа, господин Чедомир Вишњић, предсједник СКД Просвјета и господин Бранко Сукара, савјетник при Амбасади Босне и Херцеговине, бесједом се обратио митрополит Порфирије тумачећи и приближавајући смисао прочитаног јеванђелског текста о молитви фарисеја и цариника и указујући да нас Црква, недељама литургијског календара кроз које управо пролазимо, припрема за надолазећи Велики пост.

– Прошла недеља је била посвећена Закхеју и подсјећала нас на то да је за сусрет са Богом потребна жеља, и тамо гдје постоји истрајна и упорна жеља Бог се засигурно открива. Цариник и фарисеј су у доба Новога Завјета Христовог били два модела постојања у друштву. Фарисеји су били у јеврејском народу виши слој друштва, у исто вријеме и имућнији, који су споља закон држали до детаља. Цариници су били порезници, често неправедни у односу на оне које су опорезивали и као такви омражени…Фарисеј, по свој прилици, све што је чинио чинио је да би био похваљен, да би му се дивили, да би му говорили како је бољи од других. Споља, он је показивао благочешће, а изнутра је заправо имао охолост, ароганцију и презир у односу на друге. Заправо, имао је осјећање да му Бог није ни потребан, да је довољно то што он споља, формално испуњава закон и правила Светог Писма. А цариник, потпуно свјестан својих слабости, свога гријеха, знајући да нема чиме пред Богом да се похвали само је молио милост и израз љубави Божије у односу на себе. Зато Бог оправда њега. Охолост, самољубље и потреба да будемо хваљени кад то не засужујемо не само да нас одваја од Бога него нас одваја и од ближњих, рекао је Митрополит и нагласио да је смиреност коју носи и свједочи цариник порука коју јеванђеље доноси нама данас, да у смирењу и смиреноумљу чинимо све што чинимо и да знамо да, ако смо пред Богом искрени, онда смо увијек Његови.

Истакавши да смо данас имали велики благослов и част да се заједно са нама моле браћа и сестре из Републике Српске и Србије, богочуваних Епархија бањалучке и бачке, Митрополит се захвалио хористима што су нас све обрадовали својим појањем.

Након сусрета у Музеју Српске православне цркве чланови СПД Јединство обишли су Српску православну општу гимназију и Духовни центар у Загребу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This