Izaberite stranicu

У Кавсокаливском скиту на Светој Гори десило се чудо – пронађено је тијело упокојеног становника обитељи оца Стефана, које није показивало знака труљења, нити непријатног задаха иако је од његове смрти прошло око мјесец и по, саопштава портал Руски Атос.
Скит Кавсокаливија одвојен је манастир који се налази близу Велике лавре и широко је познат захваљујући светом старцу Порфирију Кавсокаливиту (+1991), који се ту подвизавао.
Отац Стефан се четрдесет година подвизавао у једној од четрдесет пустињских келија скита посвећеном Трима јерарсима. Посљедњих година он је имао мало контаката са братијом, и у тим тренуцима често се критички односио према разним аспектима савременог живота.
Како саопштава Ромфеа.Гр, отац Стефан је пронађен мртав у својој келији. Оци Кавсокаливског скита који су пронашли тијело свједоче да га се није дотакло труљење. Тијело није одавало никакав непријатан мирис, без обзира на то што је од кончине, према свим показатељима, прошло отприлике мјесец и по.
Отац Стефан, како свједоче оци обитељи, не само да у својој келији није имао кревет, него ни покривач. Спавао је на голим даскама и не зна се чиме се хранио. Упокојио се у 75-ој години и погребен је као монах Велике лавре, којој припада Кавсокаливски скит.
196326.pСкит Кавсокаливија састоји се од четрдесет калива (кућица у скиту, у којима живи један или неколико монаха) и налази се на јужном крају Атонског полуострва на стијенема, према Великој лаври, на висини од 120 метара. Назив Кавсокаливија (преводи се као „пироман колиба“) утврдио је преподобни Максим Кавсокаливит ( +13. јан 1365.) који је градио себи колилбе на тим литицама. Његова љубав према отшелништву била је толико велика да је сваки пут када би се у његовој близини населили други монаси, он палио своју кућицу и пењао се даље уз брдо, гдје је градио нову колибу.
Главни храм скита је Кириакон. У њему се на недјељну литургију сакупљају подвижници и старци из својих калива. Храм је подигао неки руски војни командант. Његов иконостас је од изрезбарене минијатуре. Од Кавсокаливије планинска стаза води према пећини преподобног Нила Мироточивог.
Тај скит је свој процват достигао почетком 18. вијека за вријеме преподобног Акакија, Тада се скит састојао од четрдесет самосталних келија у којима је живјело до 200 монаха –подвижника.
Данас скит има 39 калива, од којих је 17 насељено. Имају своју иконописачку радионицу која се налахи у двоспратној згради. У скиту се подвизава 45 монаха.
Обитељ је одавнина позната по многих подвижницима, од којих је један веома познат у посљедње вријеме, преподобни Порфирије Кавсокаливит (+1991).

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This