Izaberite stranicu

30. јануара 2015. године у изложбеном комплексу «Ленекспо» у Санкт-Петербургу отворена је изложба «Православна Русија. Моја историја. Рјуриковичи», преноси Патриархия.ru.

По благослову митрополита Санкт-Петербуршког и Ладошког Варсануфија церемонију отварања изложбе предводио је епископ Кронштатски Назарије. Пре почетка манифестације јерарх је служио молебан светом равноапостолном кнезу Владимиру.

Владика Назарије се у име надлежног архијереја захвалио аутору експозиције, намеснику Сретењског ставропигијалног манастира архимандриту Тихону (Шевкунову).

По мишљењу архијереја, логично је што се изложба после Москве одржава управо у Санкт-Петербургу: «Ако се прати пут Варјага, он је почео управо овде и овде и данас живе њихови потомци. У Великом Новгороду је чак постојала Варјашка улица. Чувамо сећање на нашу државност. Прво је била изложба ‘Романови’, што је било повезано с прославом 400-годишњице доласка царске династије на власт. Ова изложба је такође уприличена поводом значајног догађаја. У династији Рјуруковича је било много светаца, укључујући и прве руске свеце Бориса и Глеба. Али је једна од назначајнијих личности био крститељ Русије, свети равноапостолни кнез Владимир, а у знак сећања на хиљадугодишњицу његове кончине протиче ова година. Отварању јубиларне године у Санкт-Петербургу је присуствовао губернатор, што показује да то није само црквени догађај, већ црквено-државни празник.»

Архимандрит Тихон (Шевкунов) је истакао да су људи, који су приказани на плакату за изложбу мало познати или сасвим непознати широкој публици. «Ипак, то је била династија… а шта је династија? Породица! Даке, ова породица је положила темељ наше државности. Многи од њих су били врло противречне личности, али су управо они створили нашу земљу,» – истакао је отац Тихон.

По његовом мишљењу, ироничан однос према историји и њеним делатницима се данас претворио у нешто попут модног тренда и ми због нечега заборављамо да су људи о којима дозвољавамо себи да говоримо иронично, створили државу која је у стању да савлада све тешкоће.

«Колико је важно знати историју? – наставио је отац Тихон. – Знамо шта су људи радили с историјом и шта и даље раде. Шта уједињује људе? Искуство нам говори да их не уједињују ни територија, ни економија, ни језик, ни религија, ни култура, ни породица – људи који имају све ово заједничко бивају непријатељи, убијају се међусобно. Људе уједињује исто схватање историје, а њено различито поимање их дели. Ма како парадоксално то звучало. И ове изложбе треба да прикажу историју што је могуће објективније и занимљивије.»

Отац Тихон је био водич на експозицији и истакао је да по неким најновијим истраживањима Рјуриковичи нису имали скандинавске корене, већ су били балтички Словени.

Интерактивна експозиција «Моја историја. Рјуруковичи» ће бити отворена у Санкт-Петербургу до 15. фебруара. Одржава се у осамнаест сала. Поједачне сале су посвећене светом преподобном Сергију Радоњешком, чија је 700-годишњица обележена прошле године и светом равноапостолном кнезу Владимиру, чија се 1000-годишњица престављења обележава ове године. Изложба ће радити од 10.00 до 21.00, улаз је слободан.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Праославие.ру

Pin It on Pinterest

Share This