Izaberite stranicu

Министарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са Православном Епархијом врањском, управљачем заштићеног природног добра, Предела изузетних одлика ”Долина Пчиње” 29. јануара 2015. године организовало је радни састанак на коме је било речи о одрживом коришћењу и управљању заштићеним природним добром. Радни састанак одржан је у манастиру Преподобног Прохора Пчињског.

Састанку је присуствовао помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине, господин Слободан Ердељан, који је истакао да је Министарство задовољно Епархијом врањском као управљачем заштићеног подручја. Већи део састанка бавио се сарадњом са локалним становништвом и невладиним сектором, на чему ће се интензивније радити у наредном периоду.

Пчиња и Драговиштица су једине реке у Србији које припадају Егејском сливу, те тако обилују неким угроженим врстама рибе. У складу са тим дозвољен је мали број риболовних дана, што је био још један од закључака са радног састанка. Риболовци су у прилици да три дана недељно пецају на Пчињи и то максимално десет риболоваца недељно. Како је истакао господин Ердељан, у плану за ову годину је и обезбеђивање средстава за порибљавање Пчиње, како би се привукао већи број туриста.

Поред помоћника министра, господина Слободана Ердељана, присутни су били и Александра Дошлић, начелница Одељења за заштићена подручја и еколошку мрежу, као и Душан Огњановић, начелник Одељена за биодиверзитет, представник Скупштине општине Бујановац, представник Полицијске управе из Врања и Бујановца, представници Завода за заштиту природе из Врања и Ниша (инспектори), председници Месних заједница (Јабланица, Воганце и Горњи Старац) и други. Општи закључци су да Предео изузетних одлика ”Долина Пчиње” веома добро функционише и да ће се у наредном периоду предузети све мере од стране надлежног министарства да се овакво функционисање настави.

Извор: Епархија врањска

Pin It on Pinterest

Share This