Izaberite stranicu

Јануара 29, 2015. године, у Саборској сали при Саборној цркви Христа Спаситеља отворено је заседање Међусаборског присуства под председавањем Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. Заседање је отпочело призивом  Светога Духа.

Поглавар РПЦ обратио се члановима Међусаборског присуства апелујући на њих да узму живог учешћа у расправама. Истакао је значајну улогу коју обавља ово саветодавно тело које помаже при црквеном управљању и рекао:

„Вас је изабрао Свети Архијерејски Синод да обављате посебно важан задатак у Цркви. Човек постане чланом овог тела на основу свог богатог искуства на разним положајима, а исто тако услед свога успешног рада, или већ због тога што је користан у оној служби у коју га је Црква поставила. Ми смо глас Цркве који јасним језиком исказује вечну јеванђељску истину, и отуда треба да будемо убедљиви у својим одговорима на питања која нам свет поставља.“

Чланови Међусаборског присуства су усвојили радни програм и састав радних тела и почели расправљати о документу под насловом „О учешћу верних у евхаристији“ (о припремању за Свето причешће).

Међусаборско присуство делује у периоду између одржаних помесних и архијерејских сабора као саветодавно тело Московске Патријаршије са задатком да припреми одлуке које се тичу најважнијих питања унутрашњег живота и спољне делатности РПЦ.

У надлежности Међусаборског присуства спадају питања богословља, црквене управе, црквеног права, богослужења, пастирства, мисије, духовног образовања, верске просвете, хуманитарне службе, односа Цркве  и друштва, Цркве и државе, Цркве и других вероисповести и религија. Датум одржавања Међусаборског присуства одређује Помесни или Архијерејски Сабор, Свештени Синод и Патријарх московски и све Русије. У овом тренутку састав Међусаборског присуства улази 159 клирика и 34 мирјанина.

Фото: С. Власов

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This