Izaberite stranicu

Нови премијер Грчке Алексис Ципрас, лидер љевичарске коалиције Сириза, одбио је да, по традицији, положи заклетву над Библијом, али је замолио предстојатеља Грчке православне цркве за благослов и молитве.
Ципрас је, како преноси агенција РИА, положио грађанску заклетву: „Господине предсједниче, обећавам да ћу се увијек држати Устава и закона Грчке и служити грчком народу“, казао је он. Према медијским извјештајима, нови премијер Грчке се изјашњава као атеиста.
Ципрас је прекинуо традицију полагања заклетве пред предстојатељем Грчке православне цркве, али је у понедељак 26. јануара посјетио Његово Блаженство Архиепископа атинског и све Грчке Јеронима. Како саопштава грчка агенција Ромфеа, новоизабрани премијер је овом приликом молио за благослов и молитве.
195968.bАрхиепископ је примио госта у сали Архиепископије и честитао му побједу његове партије на изборима. Затим је са њим одржао приватни састанак који је трајао 35 минута.
Ципрас је, како преноси Ромфеа, у разговору са Архиепископом Јеронимом, пружио увјерење да ће од сада односи државе и Цркве бити топлије него икада.
„Улога Цркве је данас посебно значајна“, казао је премијер, „и наш задатак је да радимо раме уз раме на добробит наших сународника. Оваквим дијалогом, добром сарадњом и топлом атмосфером која сада постоји, увјерен сам да ћемо постићи невјероватне резултате. Ваше Блаженство, молите се за Грчку“.
Архиепископ је још једном честитао премијеру, нагласивши значај тијесне сарадње државе и Цркве на добробит грчког народа.
„Наша приоритет је да помогнемо нашим сународницима који се непрестано суочавају са новим проблемима, које ми морамо ријешити компетентно и без насиља“, казао је он, „Сада је неопходно да сваки од нас допринесе проналажењу излаза из овог положаја. А то је могуће зато што имамо заједнички циљ, а то је наш народ“.
Након састанка није било никаквих изјава, а Архиепископ је испратио премијера из Архиепископије, саопштавају медији.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Pin It on Pinterest

Share This