Izaberite stranicu

Англиканска црква је рукоположила прву жену епископа. Посвећење је извршено у понедељак 26. јануара у Јорку.

У присуству више од 1000 људи, дотадашња свештеница, 48-годишња Либи Лејн, проглашена је за Епископа Стокпорта.

Када је Архиепископ Јорка Џон Сентему, који је предсједавао службом, упитао сабрање „Да ли је ваша воља да она буде посвећена?“ и након громогласног одговора „Јесте“, олтару је пришао свештеник Пол Вилијамсон и узвикнуо „Не, тога нема у Библији. Уз сво поштовање, ваше преосвештенство, молим да проговорим о овој апсолутној препреци“. Након што је Архиепископ Сентему наставио са службом, не обративши пажњу на његове ријечи протеста, Вилијамсон се удаљио.

У разговору за телевизију Скај, одржаном истог дана, Вилијамсон је појаснио свој став, истакавши да су, од времена светих апостола и њихових наследника па до данас, епископи и свештеници увијек били само мушкарци. На примједбу новинарке да Црквом доминирају мушкарци, свештеник се није сложио, навевши бројне службе које у Цркви, врше жене. „Реците ми зашто ја не могу да родим дијете?“, упитао је Вилијамсон, „Бог је створио човјека и жену, они раде различите ствари, по Његовом плану, и ми не можемо да правимо замјену. Материнство и свештенство нису ствари које могу да се замијене“.

Англиканска црква је, по питању рукополагања жена, подијељена на оне који сматрају да је оно у складу хришћанском вјером, и оне, попут Пола Вилијамсона, који су ближи предањском разумијевању Цркве и који се не слажу са овом новином.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: bbc.com; metro.co.uk

Pin It on Pinterest

Share This