Izaberite stranicu

У уторак, 20. јануара, породице Александра Цвибака, Хорхеа Ћурувије и Леандра Ћека Амиџића, заједнички су, већ другу годину за редом, прославиле своју крсну славу. Благосиљање славског колача је извршено навече у парохијској сали цркве Светог Саве, а чин је обавио, архимандрит Кирило Бојовић, архијерејски замјеник Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, заједно са игуманом Давидом, парохом оцем Стефаном и архиђаконом Рафаилом.

Ова прослава је била нарочито радосна у овом саборном прослављању.

Александар Цвибак је, уз Педра Марковића из Мадариаге и Митра Гвозденовића из Венадо Туерта један од малобројних српских емиграната који су живјели у својој земљи. Овој слави су присуствовале и његове ћерке Александра и Моника.

Породица Ћурувија први пут своју славу прославља на шпанском језику, будући да је Хорхе Ћурувија, рођен у Аргентини, као потомак српских исељеника из села Малишевци (данашња Хрватска). Његови дјед и баба су дошли у Аргентину 1909. године и трајно су се населили у селу Карерас у провинцији Санта Фе. Данас њихових потомака има доста у овом селу, као и у Колону и Венадо Туерту гдје има и пуно потомака црногорских исељеника. Увијек су славили своју славу са свештеником који је служио на српском језику, овога пута, на њихову молбу, служено је на шпанском језику, како би им читав чин био разумљивији. Клиде, супруга Хорхеа Ћурувије је овом приликом припремила колач, традиционално украшен са фигурицама и симболима.

Леандро Ћека Амиџић и његова породица су се вратили прослави своје славе након много година. Леандро је син Маре Амиџић, истакнуте чланице Српске заједнице у Аргентини, која је 80-тих и 90-тих година била директор и вођа фолклорног српског ансамбла при цркви Светог Саве, чији је члан био и њен син Леандро. Послије њеног упокојења, породица Амиџић је престала да слави славу, али ове године Леандро са својом супругом Мирјам и дјецом, с радошћу је наставио да слави славу у част Светог пророка Јована Крститеља. На прославу је донио и породичну икону Светог Јована, која се већ генерацијама чува у његовој породици.

Прекрасно је било видјети са каквим ентузијазмом су чланови ове три породице заједно радили на организацији прославе своје крсне славе, примајући и гостећи све званице са братском љубављу, све у част свога светог заштитника. Отац Кирило, који је у Аргентину дошао из Цетињског манастира у којем се чува Десница Светог Јована Крститеља, која је крстила Господа у Јордану, пожелио је трима породицама да их Свети Пророк Јован, Пророк, Претеча и Крститељ Господњи благослови својој светом десницом.

Свештеник Стефан Јовановић

Са шпанског: протођакон Игор Балабан

Pin It on Pinterest

Share This