Izaberite stranicu

– Владико, недавно је у издању Издавачке куће Санктпетербуршке духовне академије изашла књига И. А. Соколова „Империя и христианство“ (Империја и хришћанство) из нове едиције „Академија за све“. А шта значи то „Академија за све“?

— То је нови, при томе наглашавам, потпуно нови правац издавачке делатности Санктпетербуршке духовне академије. У новој едицији биће објављивана издања која су намењена широком кругу читалаца.

– Али зар Академија већ не издаје часопис „НЕвски БОгослов“ (НЕБО) који је такође намењен широком кругу читалаца?

— Тако је. Али часопис „НЕвски БОгослов“ је, пре свега, студентски часопис који уређују студенти и постдипломци Академије и његова циљна група је у првом реду омладина, тј. студенти. Академија има још један часопис – „Христианское чтение“, али то је озбиљан научно-богословски часопис с рецензираним радовима, који се налази на списку РНЦИ (руског научног цитатног индекса). Наш асортиман књига – уџбеника, научних приручника и монографија – који је досад објављен, намењен је био релативно уском кругу читалаца. То су, по правилу, студенти и предавачи богословских и световних хуманистичких високих школа, који се интересују за све што је у вези са библистиком, богословљем, историјом Цркве…

 

– То јест издања Академије нису „покривала“ цео спектар читалачке публике?

— Да, и ми смо већ дуго осећали потребу за издањима посебне врсте. За издањима која су намењена широј читалачкој публици, дакле, не само оним богословски непоткованим већ оним који су често миљама далеко од Цркве. Нама су биле потребне књиге које би имале улогу својеврсних „врата“ кроз која би човек могао „ући“ у црквени свет, упознати се са црквеном историјом и сам осетити нешто важно и неопходно.

– Која је разлика између књига из едиције „Академија за све“ и претходних књига које је издавала Академија?

— Одмах желим да разјасним да ће Академија уџбенике, наставне приручнике, монографије и периодику као и досад наставити да издаје и убудуће. Едиција „Академија за све“ ни у ком случају не укида, већ само допуњава оно што већ постоји. Главна њена разлика је у стилистици књига, као и у приступу њиховом писању и објављивању. Аутор уџбеника првенствено учи, излаже систематизована знања о одређеној теми и открива различите научне погледе на питања науке. Аутор неког популарног издања у обавези је не да изложи већ да одушеви и заинтересује свог читаоца, наравно, остајући при томе на одређеним научним позицијама. Књига „Империя и христианство“ (Империја и хришћанство), по нашем мишљењу, управо одговара таквим захтевима. Она на упечатљив и занимљив начин говори о најважнијем периоду у историји Цркве — епохи престанка прогона и легализацији хришћанства у Римском царству, о цару Константину Великом и Миланском едикту — документу којим се означава прелазак хришћанства из стања прогоњене у стање одобрене религије.

 

– А које је још особености књига из ове едиције могуће издвојити?

— Поред оног што сам већ навео, постоје још и разлике својствене управо едицији „Академија за све“. Прво, то је релативно мали обим књига, не више од 180-200 страница. На пример, „Империя и христианство“ има 136 страница. Књиге тог обима потенцијални читалац чак и визуелно лакше прихвата, него фундаменталне „цигле“. Друго, обавезно је присуство илустрација. То је елементарна психологија – илустровану књигу читалац лакше и активније прихвата. Треће, ниска цена. Таква књига би требало да буде доступна читаоцу ма ког финансијског стања.

– Али Академијина издања иначе нису скупа?

— Да, то је један од принципа којих се ми придржавамо – доступност наших издања. Но ипак уџбеник може бити и скуп, и тешко разумљив. На пример, сада припремамо нове уџбенике и претпостављамо да ће уз њих ићи и компакт диск, тј. мултимедијални научни приручник.

– Онакав какав је издавала Катедра библистике, из едиције „Библијска археологија“?

– Да, отприлике такав. То није само компакт диск са неком информацијом, па чак ни електронска књига. То је у суштини мали сајт са најразноврснијим спектром информација на одређену тему. Тамо могу бити и фотографије и видео материјали… Природно је да уџбеник са таквим диском буде знатно скупљи. Али то је уџбеник, он обавља друге функције.

– Књиге из едиције „Академија за све“ неће садржати компакт дискове?

— Па зашто да не. У перспективи мислим да ћемо доћи и до тога. Наравно, могуће је замислити колико би се уџбеничког материјала могло сакупити на таквом једом компакт диску за исту ту књигу „Империя и христианство“! Али данас кад издајемо научно-популарну књигу морамо посебно темељно све да прорачунамо. Осим тога, направити такав компакт диск није тако лако и брзо. А књиге у едицији „Академија за све“ никако не би требало да оптерећују ни ауторе, ни читаоце. Али ако сами аутори зажеле да у будућности уз своју књигу приложе мултимедијалне садржаје, ми ћемо бити срећни и помоћи ћемо им да то реализују!

– Владико, а какви су даљи планови Издавачке куће Духовне академије у развијању нове едиције?

– Имамо различите планове, само да се аутори не би задржавали толико у раду над својим књигама… Наравно, претпостављамо да ће предавачи Академије чији су радови већ објављивани у нашем Издаваштву или који још увек пишу научне монографије и уџбенике, промовисати резултате својих научних истраживања у књигама едиције „Академија за све“. То се тиче и библистике, и црквене историје, и других области богословске науке. Али ми не искључујемо ни то да ћемо наставити да привлачимо занимљиве и перспективне ауторе са стране, само ако њихове књиге буду у складу са захтевима које постављамо пред популарна издања едиције „Академија за све“.

Архиепископ петерхофски Амвросије

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This