Izaberite stranicu

У Бугарској је опљачкан ставропигијални Бачковски манастир Успења Пресвете Богородице, саопштава Седмица.Ру, позивајући се на издање „Стандард Њуз“.

Од недјеље, 25. јануара, полиција не дозвољава посјете тој средњовјековној бугарској обитељи. Такве мјере предузете су пошто је око седам ујутру у суботу, 24. јануара, откривено да су непозната лица провалила у игуманске собе, и тамо преврнули све наопачке. Списак покрадених ствари није објављен. Према незваничним исказима, ријеч је о крађи око десет хиљада лева (око пет хиљада евра) црквеног новца.

Пошто настојатељ манастира архимандрит Симон и након назначења на ту дужност наставља да ноћива у својој ранијој келији, игуманске коморе су преко ноћи покрадене. Оне се налазе на другом спрату па је нејасно како су пљачкаши могли унутра ући поготову што се манастир налази под добром заштитом. Манастирска врата затварају се у двадесет сати и отварају се ујутру прије службе. Осим тога, на територији обитељи стално се налази дежурни полицијац који ништа сумњиво није примијетио. Испитани су сви монаси и служитељи манастира, укупно око двадесет људи, и од свију који су се налазили у манастиру те ноћи узети су отисци.

Једна од верзија веома је оригинална. У одаје је упао неко од становника манастира и извео пљачку са циљем да се тако освети за скандалозну смјену претходног настојатеља епископа бачковског Бориса (Добрева).

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This