Izaberite stranicu

Оригинални негатив чудотворног Светлописног образа Пресвете Богородице – фотографије на којој је још 1903. године забиљежено јављање Мајке Божије у руском светогорском Пантелејмоновом манастиру за вријеме давања милостиње, на чудесан начин опет је обретен у руској светогорској обитељи, саопштава «Русский Афон».

Негатив је пронађен за вријеме радова на старој фотоархиви манастира. Тај проналазак без сумње може се сматрати чудом, узимајући у обзир све несрећне околности које су постизале руску светогорску обитељ у протеклих 110 година. Много негатива нестало је за вријеме пожара 1968. Један дио је завршио у личним колекцијама. Скоро да није било наде да се тај негатив пронађе након толиких година.

Према ријечима игумана манастира Светог Пантелејмона, схиархимандрита Јеремије (Аљехина) „обретење негатива“, првообраза Светлописне иконе Мајке Божије јесте милост Пресвете Богородице, која свједочи о томе да се игуманија атонска радује и да прима скромни подвиг њених житеља.

О чуду је саопштено свој братији ради утјехе и укрепљења у подвигу. Поводом случаја тог чудесног догађаја, у руском светогорском манастиру узнесене су благодарствене молитве Пресветој Богородици, а свим становницима обитељи и присутним поклоницима подијељене су копије тог негатива из 1903. године.

Као што се зна 21. августа/ 3.септембра 1903. године у руском манастиру Светог Пантелејмона десило се чудено јављање Пресвете Богородице: за вријеме дијељења милостиње код светих врата Пантелејмонова манастира снимљена је фотографија на којој се касније испоставило да је уснимљен лик Мајке Божије, која међу сиромашном братијом, прима милостињу од руку старца-инока.

То чудесно јављање Пресвете Богородице док је дијељена милостиња јесте промисао Мајке Божије о свом удјелу − Светој Гори као одговор на испуњење датих обећања и дио је нераскидивог ланца сличних чудесних догађаја који су се дешавали у разна времена историје Свете Горе.

Светлописни лик Пресвете Богородице већ више од стотину година дубоко се поштује у руској светогорској обитељи, на Светој Гори и по читавој светој Русији. Светлописна икона унијета је у списак чудотворних икона Свете Горе, а дан када се празнује један је од светогорских панигира (великих празника). 2013. године на засједању Светог синода РПЦ у Кијево-печерској лаври празник светлописног образа Мајке Божије (21. август /3. септембар) такође је унијет у минеј Руске православне цркве.

У манастиру Светог Пантелјемона постоји храм посвећен светлописној икони Мајке Божије.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This