Select Page

Дана 25. јануара 2015. године у недјељу по Богојављењу и 33. по Духовима и на дан успомене Св. мученице Татјане, Његово Преосвештенство Господин Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, по први пут посјетио је село Шетиће у општини Зворник.

Овим поводом служио је Свету архијерејску литургију у Храму Св. пророка Илије. Саслуживали су му протјереј-ставрофор Видоје Лукић, протојереј Лука Петровић и ђакон Богдан Стјепановић.
У бесједи на тему „Христос свјетлост народа“ Преосвећени Владика је бесједио на еванђелску тему о одласку Господа Исуса Христа из Галилеје у Капернаум и крајеве Завулонове и Нефратлимове – Галилеју незнабожачку, како би био сјетлост за просвећење незнабожаца, онако како је за Њега и рекао Свети Симеон Богопримац, који рече: “Ево видјеше очи моје моје Спасење Твоје (Божије), Које си уготовио пред лицем свију народа, Свјелост, да просвети незнабожце и славу народа твога Израиља“.
    “ … Дошавши на ријеку Јордан да се крсти од Св. Јована Крститеља, Господ Исус Христос и Свецијела Света Тројица јавила се синовима Израиљевим, изабраном народу Божијем, који, нажалост, Господа Исуса Христа као КАМЕН КРАЈЕУГАОНИ Цркве Божије одбацише, али и они се о Њега разбише, Господ послије 40-одневног поста у пустињи, након кушања које као Син Божији претрпи, одлази у крајеве Завулонове и Нефталимове – у Галилеју незнабожачку како би се и незнабожачким народима објавио као СВЈЕТЛОСТ СВИЈЕТА…То је та Божанска димензија Личности Христове. Он у Себи и Собом спасава све и свја. Али, спасење се даје и нуди слободним људима, слободним народима, онима који Га препознају и приме и кажу: „Вјерујем Господе, помози моме невјерју“.  Међу тим многобожачким народима осим Грка смо и ми словенски народи и ми српски народ …“ 

                          Љ. К.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This