Select Page

У препуној сали Центра за културу у Мојковцу у суботу 24. јануара 2015. године одржана Светосавска духовна академија.

Сабрање у славу Светог Оца нашег Саве, првог архиепископа српског благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У пригодној Светосавској бесједи Преосвећени Епископ је, између осталог, казао да је Свети Сава дао неизмјеран допринос и несагледив замах свим стваралачким могућностима нас као народа, не само у погледу градитељства светиња и њиховом украшавању, него, прије свега, у погледу духовног живота.

„Све што знамо о Светом Сави из његових житија, од онога што су писали наши историчари, зналци, све је, може се рећи, оскудно у односу на његову личност која има васељенске размјере“.

„Светитељи Божји живе у Христу вавијек и њихова житија се стално дописују кроз сва времена. Тако и житије Светог Саве, првог српског архиепископа, утемељивача наше Свете помјесне Цркве, који је дао неизмјеран допринос и несагледив замах свим нашим стваралачким могућностима, способностима као народа, не само у градитељству светиња и украшавању њиховом него, прије свега, у погледу духовног живота. Он је свој народ привео Христу Господу. А откуд му та моћ, драга браћо и сестре? Зато што је он био Христов човјек, Христов служитељ, богоносни Отац духовни“.

„То је и био разлог што је Васељенски патријарх, уз подршку византијског цара, одлучио да додијели српском народу аутокефалност у црквеном погледу, јер је пред собом видио личност која је нови апостол Христов. Знали су,наравно, у Цариграду за успон, политички, културни и сваки други, средњовјековне Србије у то вријеме, али су људи, који су тада били мјеродавни за такве одлуке,увидјели да имају коме повјерити један народ. Како се тада догодило, тако је то и данас, драга браћо и сестре. Онај ко заступа цио српски народ пред лицем Божјим, ко духовно обједињује све нас, то је Свети Сава, који је и српски, али је и васељенски светитељ, признат и познат не само у православном, него у цијелом хришћанском свијету“.

„Ево, и у ово наше вријеме, се дописује и пише његово житије. Све што се код нас догађа на плану вјере православне, ова духовна обнова која је видљива, обнова светиња, стварање на пољу културе, чување српског језика, идентитета, бића, памћења, освешћивање духовно, све је то, негдје, својим дубоким ослонцем везано за Светог Саву. И, ако бисмо данас тражили у цијелој српској историји личност која би нам свима у сваком погледу, духовном, моралном и стваралачком, могла послужити као узор и личност коју треба слиједити, то је Свети Сава. Опет нонављам, само зато што је он својим подвизима, својим богољубљем, својим стварањем, у највећој мјери, уподобио себе Христу Господу, са Њим се сјединио, од Њега добио силу, благодат и милост те је постао христоносац и богоносац, а тиме узор свима нама, благодатни покровитељ и заступник“.

„Нека његов празник, који долази, свима донесе радост, срећу и напредак“, поручио је на крају бесједе Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

У програму Светосавске академије у Мојковцу учествовали су: хор при Саборном храму Рождества Христовог, фолклорни ансамбл „Весна“, такође из Мојковца, дјеца полазници вјеронауке, музичар Никола Медојевић и народни гуслар Милета Пантовић.

Духовној свечаности присустовало је свештенство архијерејског намјесништва бјелопољског, представници неколико Црквених општина сјеверног дијела Епархије, велики број грађана Мојковца, међу којима и г.-дин Славенко Блажевић, предсједник скупштине општине Мојковац.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/16245/25.01.2015.%20Vl.%20Joanikije%20Svetosavska%20Mojkovac.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This