Izaberite stranicu

Говорећи “не” тероризму и насиљу, потребно је рећи “не” и необјашњивој тежњи одређене групе људи за изругивањем над осјећањима вјерника, изјавио је данас Матријарх московски и цијеле Русије Кирил.

То је прва реакција Патријарха Руске православне цркве (РПЦ) на недавне догађаје у Француској, истиче РИА Новости. Патријарх Кирил је послије Литургије у Храму Христа Спаситеља у Москви рекао да је приказ пророка Мухамеда “дјечја карикатура” у односу на то како се француски сатирични магазин “Шарли ебдо” изругивао осјећањима хришћана, пренијели су руски медији.

Изражавајући жаљење због погибије људи у Француској, поглавар РПЦ је додао да је немогуће “истовремено не осјећати бол због патњи на другим мјестима, гдје умире много више потпуно невиних људи” и да у првом реду мисли на Донбас, Доњецк и Луганск.

Патријарх Кирил је, такође, рекао да је у савременом свијету “истина преплетена лажима” и да се “понекад веома поштене и прикладне пароле користе за оправдавање зла”.

Говорећи о западним медијима који објављују уврједљиве карикатуре, поглавар РПЦ је захвалио Богу што руски народ није подлегао опасним идејама различите врсте – да је “у име слободе избора могуће чинити сваки безобразлук”.

“Неслобода се завршава тамо гдје почиње људски безобразлук, гдје почиње вулгарност, разврат, рушење људских моралних норми”, рекао је Патријарх Кирил.

На редакцију “Шарли ебдоа” 7. јануара изведен је оружани напад при ком је убијено 10 новинара и два полицајаца из обезбејђења. Часопис је потом издао још један број у седам милиона примјерака са још једном карикатуром пророка Мухамеда.

Извор: Cafe del Montenegro Portal

Pin It on Pinterest

Share This