Select Page

Живот и служба светог Рафаила (Хававинија) Бруклинског биће тема 32. годишњег меморијалног предавања „Отац Александар Шмеман“ на Богословском факултету светог Владимира у Њујорку, које ће бити одржано 30. јануара.
Овогодишњи предавач биће преосвећени Николај (Озон), викарни Епископ бруклински Сјеверноамеричке архиепископије Антиохијске патријаршије.
Свети Рафаило рођен је у Бејруту, у Либану, 1860. године. Студирао је у Патријаршијској школи у Дамаску, Богословској школи Васељенске патријаршије на острву Халки и Духовној академији у Кијеву. Такође, служио је као професор арапског језика на Духовној академији у Казану, надалеко познатој по мисионарењу међу нехришћанским становништвом царске Русије и шире. Стигавши у Сједињене Америчке Државе 1895. отпочео је са служењем међу растућом популацијом православних емиграната са арапског говорног подручја, којих је било широм земље. Године 1904. постао је први православни клирик хиротонисан у епископски чин на тлу САД-а. Хиротонију су извршили свети Тихон Московски, тадашњи Епископ сјеверноамерички, и Епископ аљаски Инокентије (Пустињски). Као Епископ бруклински био је викар светом Тихону.
Након трогодишње сарадње мјешовите комисије за канонизацију Православне цркве у Америци и Антиохијске сјеверноамеричке архиепископије, свети Рафаило је канонизован 2000. године.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: oca.org/news

Pin It on Pinterest

Share This