Select Page

На парцели коју је влада града Севастопоља издвојила на Тројицком скверу почела ја изградња дрвеног храма у име преподобног Сергија Радоњешког Чудотворца.

22. јануара је одржан чин постављања темеља за нови храм који је служио протојереј Сергије Хаљута, намесник Севастопољског округа заједно са старешином новог храма протојерејем Виталијем Капељушком и клиром Севатсопољског намесништва.

По завршетку богослужења отац Сергије се обратио окупљенима пастирским речима: «Драги у Господу оци, браћо и сестре! Данас је за град Севастопољ посебан дан. Данас је по благослову митрополита Симферопољског и Кримског Лазара овде, на Тројицком скверу постављен темељ за храм у част преподобног и богоносног оца нашег Сергија, игумана радоњешког и чудотворца целе Русије. Велика је радост и велика утеха то што ће се на овом месту сад налазити храм Божији.

Кад уперимо свој поглед ка великом угоднику Божијем, који је уједињавао руске земље, молитвенику, преподобном Сергију, радоњешком игуману, сећамо се речи тропара: «Иже добродјетељи подвижник, јако истино војин Христа Бога.» («Који си врлине подвижник, као истински војник Христа Бога.») У чему се састојала способност за ратовање преподобног Сергија? Да ли је имао оружје, да ли је имао дружину, да ли је имао тврђаву? Не! Његово оружје је његова молитва. Његов штит је био побожан, монашки, испоснички живот. Оружје које је побеђивало сатану, оружје које је окупљало Русију, оружје које је подстакло светог благоверног кнеза Димитрија Донског да окупи дружину како би избавио Русију од мрског монголско-татарског јарма. Молитва је његово оружје. Смирење је његова заштита. Кротост и уздржање су његова снага, која је непобедива за непријатеља људског рода.»

Планирано је да храм буде завршен до краја фебруара, а већ у марту ће овде почети да се служи Света литургија.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This