Select Page

У Градској кући у Новом Саду, у четвртак, 22. јануара 2015. године, одржана је конференција за медије, на којој је представљен програм обележавања 73. годишњице Новосадске рације.

Организатори сутрашњег догађаја су Град Нови Сад, Епархија бачка и Јеврејска општина Нови Сад.

Присутне је, најпре, поздравио члан градског већа за културу г. Вања Вученовић, рекавши да ће у петак, 23. јануара, у 11 часова, у улици краља Александра 1, бити постављена спомен-плоча породици Чура, односно члановима породице преживелог сведока Илеане Чуре, који су настрадали током трагичних дешавања Новосадске рације.

У ноћи између 21. и 22. јануара, од руке мађарских фашиста и окупационих власти страдало је готово шеснаест чланова породице Чура. Постављањем спомен-плоче, Град Нови Сад изражава пијетет према овим жртвама и свима другима који су страдали у том страшном злочину, хладног јануара 1942. године, казао је члан градског већа за културу Вања Вученовић.

Председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације г. Мирослав Илић изразио је задовољство што Град Нови Сад, Епархија бачка и Јеврејска општина Нови Сад и ове године заједно обележавају годишњицу трагичног догађаја, у коме су припадници мађарске фашистичке окупационе војске од 21. до 23. јануара 1942. године побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана.

Важно је да се сећамо наших невино страдалих суграђана, оних људи који су страдали само зато што су били друге вере, боје коже, само зато што су рођени као Срби, Јевреји, Роми и други, нагласио је Илић.

Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад каже да не смемо да заборавимо да су у та два дана, на врло ниској спољној температури ваздуха, грађани Новог Сада убијани по улицама, трговима, кућама, двориштима.

Млађе генерације морамо да упознамо са тим што се десило пре 73 године, и кад их упознамо са тим шта је то било у граду Новом Саду, с  правом можемо да очекујемо да се у овом или било ком другом граду тако нешто више никада не понови, поручио је господин Леви.

Присутнима се, у име Епархије бачке, обратио протонамесник Милош Стојановић, најавивши да ће помен сутра служити Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, уз саслужење Владике јегарског г. Јеронима, новосадског свештенства и ђаконства.

Желим да позовем све православне вернике и житеље Града Новог Сада да, у петак 23. јануара, узму учешће у сећању на жртве Новосадске рације, нагласио је отац Милош, секретар Црквене општине новосадске.

Централни програм ће почети 23. јануара, у подне, на Кеју жртава рације, поздравним говором градоначелника Милоша Вучевића. Потом ће у име Јеврејске заједнице Новог Сада помен служити рабин Исак Асиел, а у име Српске Православне Цркве, Владика бачки г. Иринеј. После тога, присутни ће се упутити ка новосадској плажи „Штранд“ где ће, код спомен-плоче жртвама Рације, са почетком у 14 часова, бити служен помен.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This