Select Page

Централни програм поводом обележавања 73. годишњице Новосадске рације одржан је у петак, 23. јануара 2015. године, у подне, на Кеју жртава рације.

Код споменика Породица окупили су се представници Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Новог Сада, Српске Православне Цркве, Јеврејске општине у Новом Саду, амбасадори Израела и Мађарске у Србији, као и многобројни народ који је дошао да покаже да страшни догађај из јануара 1942. године није заборављен и да је наша дужност да се сећамо невино страдалих жртава.

Градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић поздравио је присутне, позвавши их да минутом ћутања одају пошту жртвама Новосадске рације, догађаја у коме су припадници мађарске окупационе војске од 21. до 23. јануара 1942. године побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана.

У овом часу који нас сећа на смрт и злочин, полажемо испит о животу и праштању. Ако га положимо, заувек ћемо живети у суживоту, миру и срећи. Данас смо овде да се подсетимо и опоменемо да лудило фашизма, нацизма и других идеологија усмерених против човека, доносе само зло, смрт и несрећу, рекао је градоначелник.

У име Јеврејске заједнице Србије, помен је служио рабин Исак Асиел.

Ако човекова способност да почини неизрециве злочине говори о одсуству Бога, о непостојању Божјег провиђења, шта рећи о једнако несхватљивој способности за доброту, саможртвујући хероизам, неупитну веру и верност? Да ли је све то део човека– упитао је рабин Исак Асиел, цитирајући речи једне жене која је преживела нацистички концентрациони логор Аушвиц, и која је после свега извела следећи закључак: Верујем да ће ипак мали глас Израела остати и наставити да објављује закон истине и правде – ја сам преживела! Сада знам да ватра не може да угаси људско срце, а да гас не може да заустави Божји дах.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је помен жртвама Новосадске рације, уз саслужење Владике јегарског г. Јеронима и новосадског свештенства.

Сваке године, већ одавно, у овај дан, сабирамо се овде и молимо се како за душе невиних жртава Новосадске рације, тако и за све невине жртве пострадале у холокаусту и у току страдања у Другом светском рату, али молећи се у исто време за милост Божју, и за уразумљење нас људи да се такви догађаји више не понове. Бог нека дарује Царство небеско невиним жртвама Рације, а свима нама и вере, и снаге, и решености да останемо на истинском путу богољубља и човекољубља, поручио је Епископ бачки г. Иринеј.

Након служења помена, уследило је полагање цвећа на споменик Породица. Венце су положили: министар правде и државне управе у Влади Републике Србије г. Никола Селаковић; амбасадор Израела у Београду г. Јосеф Леви; г. Золтан Варга Хасович, први саветник Амбасаде Мађарске у Београду; представници Јеврејске општине Нови Сад и Савеза Јеврејских општина Србије, Матице ромске као и представници потомака жртава Рације. Са брода Речне флотиле, председник Скупштине Града Новог Сада г. Синиша Севић, представник Јеврејске општине Нови Сад Емилија Шефер и Марко Кантараш, представник Матице ромске, спустили су венац у Дунав. После програма уприличеног на Кеју жртава рације, присутни су се упутили ка новосадској плажи Штранд, где је служен помен код спомен-плоче жртвама Рације.

Непосредно пре свечаности на Кеју жртава рације, у улици краља Александра I, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације г. Мирослав Илић и члан градског већа за културу г. Вања Вученовић открили су спомен-плочу породици Чура, односно члановима породице преживелог сведока Илеане Чуре, који су настрадали током трагичних дешавања Новосадске рације.

Најављено је отварање Музеја Новосадске рације у згради, у наведеној улици, као и огранка Музеја књиге. Тако ће сећање и култура живети на месту страдања, пулсирати Новим Садом, речено је приликом откривања спомен – обележја породици Чура.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This