Select Page

Коментаришући насловну страну новог, међународног броја француског часописа Шарли Ебдо, на којој се налази карикатура Мухамеда, званичници Грузијске и Руске православне цркве осудили су вријеђање вјерских осјећања муслимана.
„Карикатуре које вријеђају вјерска осјећања муслимана поново су објављене у великом тиражу“, каже се у званичном саопштењу Грузијске патријаршије, преноси Интерфакс, „Као што се линчовање и тероризам не могу оправдати, исто тако се мора осудити и профанација муслиманских или било којих других религијских вриједности“.
Протојереј Всеволд Чаплин, предсједник Одјељења за односе Цркве и друштва при Московској патријаршији, такође је говорио на ову тему.
„Морамо се борити против тероризма, тероризам се не може оправдати. Али то не значи да треба да станемо на страну провокативне бласфемије или вријеђања одређених личности“, казао је он.
Грузијско становништво је доминантно православно, са прилично великом мањином од око 10% муслимана. Статистике о вјерској припадности у Руској Федерацији варирају, али недавна испитивања указују да су 41% до 73% становника чланови Православне цркве, са око 6,5% муслимана.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: myocn.net

Pin It on Pinterest

Share This