Izaberite stranicu

Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна додијелило је Спасилачком клубу „Волф“ из Фоче Сребрени орден за несебично спашавање људи и имовине у низу акција на простору Републике Српске и шире.

Предсједнику „Волфа“ Ненаду Иконићу орден је током богојављенског пливања за Часни крст у Вишеграду уручио предсједник „Сокола“ Славко Хелета.

„Ово је огроман вјетар у леђа нашој спасилачкој служби, а признање даје више снаге нама да наставимо са хуманитарном и спасилачком дјелатношћу, посебно у спашавању људских живота и у свакојакој невољи“, рекао је предсједник друштва Ненад Иконић.

Фочански спасиоци су волонтери, ни једна организација ни заједница их не финансира, а опрему углавном набављају у оквиру различитих пројеката на које се пријављују или из личних средстава.

„Без обзира на све ми никад нећемо одустати од наше спасилачке мисије,“ закључује Иконић.

„Соко“ из Добруна прати активности бројних друштава и удружења грађана на подручју Митрополије дабробосанске и међу њима је препознало друштво „Волф“ као један од најактивнијих и најзначајнијих, који својим спасилачким активностима и хуманитарним акцијама предњачи на гроњедринској и сарајевској-романијској регији, али и у Републици Српској,“ рекао је Хелета након уручивања ордена Ненаду Иконићу.

У образложењу  одлуке о додјели ордена, за овај Клуб, који је основан прије 11 година и чине га 84 члана, каже се да је само у прошлој години учествовао у акцији проналаска утопљенице литванске држављанке у ријеци Тари, спашавао људе у поплавама у Добоју, Брчком и Обреновцу и проналаску и евакуацији настрадалог ловца Гордана Ристића у кањону Дрине, низводно од Вишеграда.

Храбри чланови овог Клуба су спашавали пет чешких држављана са врха Маглића, а међу њима и двоје дјеце, били су у акцији проналаска настрадалих радника у Термоелектрани Гацко, затим помогли у извлачењу путника из преврнутог аутобуса у Кополовима код Фоче.

Чланови „Wolfa“ су учествовали и у акцији евакуације тијела три настрадале дјевојке испод преврнутог аутобуса почетком јануара ове године на путу Фоча – Шћепан Поље.

Овај Клуб окупља љубитеље природе, планинаре, алпинисте, рониоце, инструкторе роњења, горске водиче, скипере, као и спасиоце на отвореним водама па и чланове горске службе спашавања и подводне деминере.

За свој дугогодишњи рад Клуб је одликован Орденом заслуга за народ од Предсједника РС, затим Орденом витеза међународног реда, а од стране „Вечерњих новости“ добили су признање за најхуманији подвиг 2011. године.

Његови чланови су добитници плакете МУП-а РС и плакета Цивилне заштите, општина Фоча, Брчко и многих других.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This