Select Page

Велика је љубав и празнична радост која прожима сабране у дому Епархије ваљевске, када њен архипастир прославља своје крсно име. Владика Милутин изданак је старе монашке школе, чији је црноризачки подвиг утемељен у дечачким данима крај духовних колоса – сведока вере Христове у временима безверја, какви су били старци Јулијан и Симеон студенички, Теофило каонски и Антоније троношки. Узрастање крај тих мудрих и трудољубивих монаха, пре безмало пола века, повезало је ваљевског Архијереја са у Господу братом Епископом шумадијским Г. Јованом.

– Владику Милутина знам од дечачких до епископских дана. Црква Христова у њему је добила правог архипастира. Он је, драга браћо и сестре, дар овој епархији. Желим му да својом речју још дуго проповеда име Божје, служи Литургију и још много душа приведе Господу. Он бди над овом Црквом и нека му драги Господ молитвама Светог Јована Крститеља пружи снаге и мудрости да изнесе свој крст и да се кроз његово служење спасава поверени му народ – део је дубоко емотивног обраћања Епископа шумадијског Г. Јована, приликом резања јовањданског колача на слави Владике Милутина. Благодаран на радости и благословима, којима долазак Владике Јована испуни његов дом, Владика Милутин даривао је народ шумадијски честицама моштију новопросијавшег светитеља Владике Николаја.

– Мошти дарујем у крајеве у којима је Владика Николај чинио разна богоугодна дела и руководио предратним богомољачким покретом. Да буду близу, оснаже вас у молитвама и помогну исцељења – рекао је Владика Милутин приликом уручења драгоцене реликвије свом дугогодишњем сабрату.

„Лелићки Златоуст“ оставио је дубоке трагове у срцима шумадисјких верника. О Шумадији је често писао и певао, а надалеко је чувена његова беседа у Крагујевцу на Материце 1940. године, која слави свету улогу мајке у хришћанском животу и наговештава невоље, које ће снаћи српски народ у долазећим годинама. Срца верника била су пуна прошле године, када су мошти његове боравиле у Шумадијској и Жичкој епархији. Сада ће им бити близу сваког дана, у Храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу и радост је неизрецива, казао је Владика Јован.

Свечарску радост Владике Милутина умножили су и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије др Милета Радојевић, градоначелник Ваљева Станко Терзић, начелник Полицијске управе Саша Марковић, командант Другог центра за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“ пуковник Љубиша Стошић, привредници Видоје Вујић и Војин Ђорђевић, епархијско свештенство и монаштво, као и пријатељи и сарадници.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This