Izaberite stranicu

Сабор светог Јована Крститеља прослављен је светим Евхаристијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, где је свету арјијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, прослављајући светог Јована као своју Крсну славу. Овом  литургијском сабрању саслуживали су архимандрит Козма (Радовић),игуман манастира Буково, свештеници и свештеномонаси Епархије тимочке, уз молитвено учешће сестара манастира свете Тројице са игуманијом Михаилом и сестара манастира Вратна.

Архимадрит Козма је благословио и преломио славски колач са владиком Иларионом. Честитајући Крсну славу своме Архипастиру и многобројним верницима који су се сабрали на данашњи велики празник архимадрит Козма је рекао: „Благодарим Преосвећеном владики што нас је позвао на данашњи празник, а мени је велика част што сам по први пут као Епископу тимочком, свом дојучерашњем сабрату у ман. Буково, преломио слависки колач. Желим владики Илариону многаја љета да буде учитељ и водитељ, као што је био св. Јован Претеча, Пророк и Крститељ Господњи, претеча монаштва и највећи рођени од жене међу људима. Да нам Преосвећени будете узор, да призивате нас и верни народ на покајање, да бисмо милошћу Божијом и ми достигли тамо где је св. Јован Претеча и Крститељ Господњи. Свима вама нека је срећна слава, а Вама владико на многаја љета“.

Након литургије приређено је послужење за вернике у просторијама ЦО Зајечар, као и пријем за званице у владичанском двору.

У каснијим поподневним сатима гости владике Илариона  били су Епископ жички г. Јустин и Епископ рашко-призренски г. Теодосије.

Извор: Епархија тимочка

Pin It on Pinterest

Share This