Izaberite stranicu

У Вишеграду је на празник Богојављење по пети пут одржано пливање за Часни крст, а до Крста је, послије 33 метра пливања у хладној Дрини, први допливао Недељко Перишић из Вишеграда.

„Вода је била брза и хладна, али је осјећај невјероватан. Успио сам из трећег пута на овом такмичењу да освојим богојављенски крст, на здравље мени и цијелом српском народу“, рекао је Перишић након примања награде  коју му је уручио начелник општине Вишеград Славиша Мишковић.

На овом такмичењу, одржаном по веома хладном и кишном времену, учествовало је 15 такмичара из Сокоца, Рогатице, Рудог и Вишеграда, а међу њима је била и студенткиња Оливера Добриковић из Ваљева, прошлогодишњи побједник. Сви учесници пливања добили су пригодне захвалнице и иконе.

Свештеник Драган Вукотић је у бесједи народу окупљеном на обали Дрине рекао да су прије скоро двије  хиљаде година масе људи, на сличан начин долазиле на ријеку Јордан Светом Јовану Крститељу да их крсти и припреми за долазак Христов.

„Сам Христос је на данашњи дан дошао на ријеку Јордан, крстио се и почео да благовијести Јеванђеље спасења, науку коју су наши преци примили, а ми је кроз наш црквени живот и обичаје и данас проводимо“, истакао је Вукотић.

Организатори богојављенског пливања били су и ове године Црквена општина у Вишеграду и општина Вишеград, а у организацији су помогли чланови Спасилачког клуба „Волф“ из Фоче, припадници цивилне заштите Вишеград, као и власници бродова Ненад Радовић и Драго Гавриловић.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This