Select Page

Предвођен својим Архијерејем, верни народ Богом чуваног града Новог Сада молитвено је прославио празник Богојављења.

Вечерње богослужење и чин Великог водоосвећења уочи празника служио је  протојереј Станимир Поповић. На сам дан празника велико повечерје и јутрење служио  је протојереј Станимир Поповић уз саслужењe ђакона Мирослава Николића.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Високопреосвештени митрополит илионски Атинагора који је са својом пратњом у посети Епископу бачком, уз саслужење Епископа новосадског и бачког господина Иринеја, Епископа јегарског господина Јеронима,  архимандрита Јована Радосављевића, јеромонаха Прокопија Таџара и братства Саборног храма.

По сведочењу Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина Иринеја ,, Данас је велики Господњи празник који као и сваки други Господњи празник своје исходиште проналази у једном од догађаја битних за спасење сваког од нас. Црква Христова у празницима у црквеној години не гледа само на њихову историјску страну, будући да кроз Свету Евхаристију сви ми постајемо учесници догађаја спасења. Прошлост постаје сада, а исто тако и апсолутна будућност, коначна, есхатолошка, ванвремена у Светој Евхаристији, такође постаје сада. Данас се јавља Света Тројица на реци Јордану. Бог Син се крштава у реци, Бог Отац се јавља речима,, Ово је Син мој љубљени…“ а Бог  Дух Свети се јавља у виду голуба који лебди. Тамо где се јавља Бог нестаје тама. Све се просвећује и освећије али не неком створеном него нествореном, непролазном и вечном светлошћу. Отуда се овај празник назива празником просвећења“.

[wpaudio url=“https://soundcloud.com/beseda/beseda-vladike-irineja-na-bogojavljenje-2015″ text=“Тонски прилог Радија Беседа“]

По заамвоној молитви уз појање стихире “ Глас Господњи над водама…“, у светом храму је служен  чин Великог водоосвећења.

После отпуста свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј поздравио је сабрани народ, честитао празник и заблагодарио Високопреосвештеном митрополиту илионском Атинагори на указаној љубави и началствовању данашњим Евхаристијским сабрањем.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This