Select Page

Шеста Међународна конференција о православној црквеној музици, „Литургијско стварање: химнографија и музика,“ одржаће се на Универзитету Источне Финске у Јенсу, у Финској, од 7. до 13. јуна 2015. године. Конференција се одржава у Богословској школи на Универзитету Источне Финске.

Међународно друштво православне црквене музике позива да се благовремено поднесу излагања.

Конференцијска тема омогућава прилику за стручне реферате на различите теме из области   као што су:

  • Настанак химнографије. Како се то збивало кроз историју и како се то дешава данас. Ко су химнографи? Зашта се они обучавају? Ко одређује када је нова химнографија неопходна?
  • Језик химнографије. Које лингвистичке и песничке технике морају химнографи да поседују? Како су се оне развијале кроз историју, и да ли су изазови исти данас? Који су изазови писања нових стихира на савременим језицима или превођења тих стихира?
  • Стварање литургијске музике. Како црквени композитор реагује на химнографију? Који су изазови компоновања музике за ново литургијско песништво? Који су изазови симултаног писања новог црквеног песништва и нове музике?
  • Стварање унутар богослужења. Како да разумемо идеју стварања с тачке гледишта појца/певача? Како певач учествује литургијски у креативном чину? Која је улога импровизације?
  • Паралеле у одређеним литургијским уметностима, посебно у иконографији; односи између химнографије и иконографије.

Програм ће садржати и радионицу византијске црквеног појања, концерт православне црквене музике и екскурзију до локалних православних  светилишта.

Извор: СПЦ/ОСР

Pin It on Pinterest

Share This