Select Page

У Чајничу је на најсвечанији начин прослављен један од највећих Господњих празника – Богојављење.

У храму Успења Пресвете Богородице служена је Света литургија, а потом је у литији око храма и кроз град Чајниче, предвођен Часним крстом, иконама, барјацима, чирацима и заставама, многобројни вјерни народ, међу којим је било највише омладине, дошао до извора надалеко познатог чајничког Врела, гдје је присуствовао чину Великог освећења воде.

По први пут након 75 година у корито Врела спуштен је Часни крст, за којим су запливала тројица младих Чајничана.

Први из воде са Крстом у руци изашао је Стефан Машић, који је рекао да му је било задовољство пријавити се и учествовати у оваквом побожном чину, када се плива за Часни крст Господњи..

Побједник пливања награђен је златним крстом, док су други и трећи учесник, Дарко Марић и Немања Комленовић, на дар добили златни привјесак са ликом Пресвете Богородице, односно икону Чајничке Краснице.

Протојереј- ставрофор Момир Васиљевић је, говорећи о значају празника када се Господ Исус Христос крстио на ријеци Јордану и открила се тајна Свете Тројице, нагласио да ми православни хришћани требамо учврстити и очеличити своју вјеру, те да сједињени у Светој тајни причешћа ступамо у заједницу са живим Богом, а пијењем освећене воде освећујемо своје душе и тијела.

„Постоје три непобитна свједочанства о православној Цркви и вјери нашој, која свједоче истинитости вјере наше а то су: Света водица која се не квари дужином времена ни трајања, нетрулежне мошти светитеља, као што је Свети Василије Острошки чудотворац, и Свете и чудотворне иконе, као што ми Чајничани имамо ту милост да чувамо чудотворну икону Мајке Божије – Чајничке Краснице“, рекао је прота Момир.

Он је поздравио окупљени народ традиционалним богојављенским поздравом: „Бог се јави – Христос се јави и заиста се Христос јави,“ и честитао овогодишњим учесницима у пливању за Часни крст, призивајући благослов Божији, те је изразио наду да ће се ова света традиција и пракса у Чајничу наставити и убудуће.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This