Select Page

Шесто по реду Богојављенско пливање за Часни крст на брани реке Градац остаће упамћено као прво у коме је симбол хришћанске победе, у водама бисера ваљевске природе, припао једној дами – сестри из православне Русије, града Перма на Уралу, Танзилији Мухамецијановој. Другопласирани је био прошлогодишњи „први међу једнакима“, ватерполиста „Валиса“ Никола Пивић, док је треће место освојио Јован Драгојевић. Нарочиту част организаторима, Светосавској омладинској заједници Епархије ваљевске, Граду Ваљеву и Пливачком клубу „Валис“, учинио је принц Ђорђе Карађорђевић, отпливавши први 33 метара дугу стазу (симбол земаљских година Господа Христа), чиме је означен почетак овогодишњег надметања

„Бог се јави – ваистину се јави!“, радосни усклик, којим се верни на празник Богојављења поздрављају, подсећа на тајанствени догађај од пре скоро два миленијума, када се збило чудесно откровење Бога Сина оваплоћеног у Исусу Христу. Свети Јован Претеча крштавао је Спаситеља у водама Јордана, са неба се зачуо глас Бога Оца: „Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи!“, а на раме Христово слетео је Дух Свети у обличју голуба. Света Тројица је пројављена и месијанска мисија Христова отпочела је. Молитвеним сабрањима и низом свечаности, наша Света Црква изнова оживљава тај узвишени догађај у хришћанској историји. У свим ваљевским храмовима служене су Свете Литургије и освећена богојављенска водица, да је верни носе домовима, ради здравља и свеколиког напретка укућана. Свечану литију из Храма Покрова Пресвете Богородице предводио је Епископ ваљевски Г. Милутин. Спуштен је ледени крст са мермерног моста и освећена чесма на омиљеном градском шеталишту крај споменика Војводи Мишићу.

Фото: valjevskacrkva.com

Брана реке Градац, шесту годину заредом, место је прослављања Богојављења у маниру духовности, витештва и уметности. Уз помоћ Града Ваљева и Краљевског реда витезова из Београда, Светосавска омладинска заједница и ПК „Валис“ приредили су Лета Господњег 2015. незаборавну манифестацију . У име Епархије ваљевске и Града Ваљева, бројне посетиоце благословили су и поздравили свештеник Дејан Трипковић и заменик градоначелника Жарко Ковач. Име Божје и љубав према роду свом песмом су славили млади чланови Хора „Бели анђео“ при Храму Васкрсења Христовог, под управом диригента Владимира Флорјанчића и вероучитеља Владимира Ракића. Музичка група „Лира поетика“ извела је своје популарне духовне композиције, а Културно уметничко друштво „Ђердан“ сплет игара из Шумадије. По доласку Владике Милутина на чамцу, кнез Зоран Хаџи Мрђеновић из Краљевског реда витезова из Београда представио је учеснике трке и позвао принца Ђорђа Карађорђевића да својим ревијалним наступом означи почетак овогодишњег Богојављенског пливања за Часни крст. У маниру традиционалног витеза, потомак краљевске лозе Карађорђевића, отпливао је 33 метара дугу стазу хладног Градца и трка је почела. Како је међу 44 учесника овогодишње смотре била и једна припадница нежнијег пола – Танзилија Мухамецијанова, сестра из православне Русије, пливачи су као прави витезови и џентлмени њој препустили част да прва доплива до крсног знамења, што је овогодишњем Богојављенском пливању дало посебну лепоту.

Фото: Драган Петровић, вероучитељ

Фото: Сретен Пантелић

Празнична свечаност настављена је неформалним дружењем у ресторану „Омни центра“, где је Владика Милутин уручио награде свим учесницима трке, извођачима духовно-културног програма, као и предузећима и грађанима који помажу организацију и реализацију Богојављенског пливања.

Принц Ђорђе Карађорђевић

Могли смо раније о њему прочитати да је принц, али пре свега обичан човек. Заиста, након руковања, принц Ђорђе Карађорђевић (син пок. принца Томислава и принцезе Линде) плени срдачношћу „момка из народа“ и манирима „плаве крви“. Српски језик још увек не говори довољно добро. Али, каже, шеста година је како живи у Београду и у потпуности је део живота у отаџбини те верује да ће побољшати своје знање предачког језика. Промотер је „Егзит“ фестивала у Јапану и дели интересовања на пољу хуманитарног рада са мајком му принцезом Линдом. У нашим крајевима, боравио је са родитељима као мали. Не сећа се много тога и волео би да ускоро поново дође и обиђе светиње Ваљевске епархије. Градац је хладан, али имао је искуства са залеђеном Адом Циганлијом па му данашње пливање није тешко пало. Заблагодарили смо му на учињеној нам части и пожелели добродошлицу у данима који долазе.

Ј. Ј.

Извор: Епархија врањска

Pin It on Pinterest

Share This