Select Page

Православни верници Архијерејског намесништва подгорског свечано и литургијски прославили су велики хришћански празник Богојављење. У свим храмовима и манастирима намесништва служена су богослужења у славу Пресвете Тројице. Након Свете Евхаристије, верни народ вођен свештенством учествовао је у литијама око храмова а потом је извршено велико освећење воде.

Свештеници су се древним поздравом „Бог се јави! Ваистину се јави!“ обратили верницима и надахнуто беседили, упознајући их са смислом и спасоносним карактером празника. Сажетак ове велике Тајне Богооткривења проналазимо у празничном тропару који каже: „У Јордану, када си се крштавао Господе, показало се поклоњење Тројици, јер глас Родитеља сведочаше за Тебе, именујући Те Сином Љубљеним, а Дух у виду голуба потврђиваше истинитост речи: Христе, Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби!“

Потом је, у радосном празничном расположењу, присутном народу дељена Богојављенска освећена вода са вером у духовно просвећење и телесно здравље свима који је пију.

Чедомир Ђурић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This