Select Page

Традиционална, 16–а по реду „Богојављенска регата“ одржана је у Бијелом Пољу.

Прије спуста гуменим чамцима, празник Богојављења је прослављен литургијама у храмовима те општине, а потом су протојереј-ставрофор Мираш Богавац и протојереј Дарко Пејић освештали воде Лима на Сињавцу, и благословили учеснике регате и такмичаре у пливању за крстом, од којих је најбржи био Филип Јоксимовић.

Послије такмичења у пливању за крстом, у којем је учествовао 21 Бјелопољац, са плаже Сињавац према манастиру Куманица упутило се 9 чамаца са око 100 учесника Богојављенске регате.

Благосиљајући скуп о. Дарко је казао да му је драго што је регата окупила толики број Бјелопољаца, али да прослава Богојављења почиње литургијом у црквама.

„Нека се Бог јави у срцу свакога човјека, у сваком дому и на сваком мјесту. Бог се јавио да би Собом испунио све, да промијени човјека. Зато треба да одбацимо свако зло и обучемо се у бољег и новог човјека. То је смисао свакога дана нашега живота. Зато вас на овај свети и дивни дан све молим и позивам да не заборавимо да недјељом и празником долазимо у храмове. И јутрос, хвала Богу што сте се окупили у оволиком броју, али је прво требало да се окупимо у храмовима јер је молитва почетак свега“, бесједио је о. Дарко и подсјетио на ријечи наших предака “без Бога ни преко прага“.

Капетан овогодишње регате Жељко Обрадовић је казао да је поред учесника из Црне Горе регата окупила и госте из Србије и Словеније.

Овогодишњи побједник Богојављенског пливања Јоксимовић је испричао да му је ово пета година како учествује у такмичењу и да је пресрећан што је освојио прво мјесто у једној од најмасовнијих регата до сада.

„Поздрављам све присутне и свима нека вам се Бог јави. Част ми је велика што сам баш ја био тај који је успио да буде најбржи и највјештији“, казао је Јоксимовић и додао да је пливачима ове године вријеме ишло на руку, јер није било много хладно.

Уз њега за крстом су запливали: Иван Раховић, Сава Шпањевић, Мирко Радовић, Предраг Злајић, Мирко Рудић, Миљан Мердовић, Бошко Аџић, Божидар Тошић, Милорад Ракочевић, Бранко Обрадовић, Никола Бошковић, Радојко Ковачевић, Ненад Милићевић, Немања Нишавић, Милош Булатовић, Војислав Величковић, Бранко Шћекић, Раде Булатовић, Никола Марковић и Данило Нишавић.

За побједника и учеснике регате организатори су припремили пригодне поклоне.
Шапчанин Миодраг Рељић је испричао да му је ово шести пут да учествује на регати. „Искрено се надам да ћу још дуго учествовати у овом предивном дружењу, које се тешко може описати ријечима“, казао је Рељић. Сличне утиске дијели и 21. годишња Никшићанка Анђела Станојевић, која је истакла да је посебно одушевљена гостопримством Бјелопољаца.

Богојављенску регату су организовали Српска православна црквена општина Бијело Поље, удружење „Кнез Мирослав“ и Братство православне омладине, на челу са предсједницима Ранком Дамјановићем, Звонком Јеврићем и Драгишом Јеремићем.
За све учеснике регате и бројне госте припремљен је ручак у манастиру Куманица.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Фото: Вијести, Дан

Pin It on Pinterest

Share This