Izaberite stranicu

Прошле суботе, 17. јануара, у манастиру Светог Серафима Саровског у Ла Плати, у аргентинској провинцији Буенос Аирес, служена је Света Литургија са водоосвећењем, уочи празника Богојављења (Крштења Господњег) и спомена на Светог Серафима Саровског, манастирског заштитника. Сваке године се на вечерњој уочи Крштења Господњег на Јордану, која се уобичајено служи у оквиру Литургије на Крстовдан, освећује вода.

Овом приликом је началствовао архимандрит Кирило Бојовић, архијерејски замјеник Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, уз саслужење игумана Давида, настојатеља манастира, свештеника Стефана Јовановића и архиђакона РафаилаУ служби су учествовале монахиње Ребека и Лидија, као и вјерници који из овог краја долазе у манастир, као и гости из Буенос Аиреса.

У својој бесједи, архимандрит Кирило је говорио о сличности која постоји између освећења воде и учења Светог Серафима, рекавши да се приликом освећења воде дешава чудо – вода се очишћује силаском Духа Светога и то тако да не само да постаје чиста од бактерија, него се постаје подесна за лијечење и благосиљање: за лијечење тијела и благосиљање храмова, домова, возила и других људских творевина… Дух Свети преображава ту воду и она престаје да буде вода обична и прелазна и постаје света вода. Исто се догађа, по учењу Светог Серафима Саровског, када човјек тражи и остварује јединство са Духом Светим. Он тада пребива у нама и очишћује нас од сваког безакоња, од сваког гријеха, преображава наше тијело које више не подлеже искушењима пожуда и страсти. Преображава и нашу душу и она тиме тражи јединство са Богом. Због свега тога, Свети Серафим је подучавао своје ученике да је најважнији циљ човјека у овом животу ”задобијање Духа Светога”. То се постиже молитвом и постом.

На крају Литургије, игуман Давид се захвалио на посјети за празник Светог Серафима, помоливши се овом великом светитељу да свима буде водич на путу ка спасењу.

Послије Литургије, послужен је празнични ручак у новосаграђеном дијелу манастира, на којем су сви присутни поздравили родитеље игумана Давида, који су тих дана прославили 58 година брака.

У недељу, 18. јануара, на Крстовдан пред Богојављење, и у понедељак на сам празник Крштења Господњег, Света Литургија и освећење воде, су служени у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу.

Свештеник Стефан Јовановић

Са шпанског: протођакон Игор Балабан

Pin It on Pinterest

Share This