Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Крстовдан, у недјељу 18. јануара 2015, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Владици је саслуживало свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира. Сабраном вјерном народу Преосвећени Епископ Јоаникије честитао је празник архипастирском бесједом.

„Велика је тајна богојављенске воде, драга браћо и сестре. Од момента кад је Господ Исус Христос ушао у ријеку Јордан да прими крштење од Светог Јована Претече вода је добила нарочити смисао за цјелокупни наш живот и свакако да је вода, као дар Божји, дар живота. Све до доласка Христовог и до Његовог крштења она је служила само за тјелесно здравље, за тјелесну чистоту, па је на такав начин била прихватана у свим старим религијама“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Он је напоменуо да свештенослужитељ, у било којој од старих религија, није могао да приступи приношењу жртве, а да се претходно не очисти, не опере у води. То је, истакао је Његово Преосвештенство, указивало на очишћење које ће донијети Господ Исус Христос.

„Његовим доласком, Његовим благословом и Његовим даром, од момента Његовог крштења, вода служи као бања поновног рођења, духовног очишћења и препорода наше душе и нашег тијела“.

„Чудесна пријемчивост воде да прими благодат Божју показује се на овај свети дан, када прослављамо крштење Христово, заправо, ми већ почињемо да га прослављамо у претпразнеству великог празника. Данас на Крстовдан освећујемо воду и нема, драга браћо и сестре, никакве разлике између крстовданске и богојављенске водице, која се освећује у спомен крштења Христовог. То је вода која дарује тјелесно и духовно здравље, која дарује и тјелесно и духовно очишћење и просветљење, која прогони демоне, одгони болести, освећује и штити домове и има чудесну и чудотворну моћ“.

„Зато је лијеп обичај да се сабирамо на ове спасоносне, дивне, величанствене празнике у којима се пројављује суштина наше свете вјере. На ријеци Јордану открила се тајна Свете Тројице, Отац са Неба, Који се јавља Својим гласом, Син у ријеци Јордану, Који се крштава и Дух Свети, Који силази на Христа и на воду и освећује је, тако Господ устројава наше спасење у бањи поновног рођења. Господ је примио крштење Јованово да би истовремено нама устројио крштење као ново рођење и као почетак новог живота за вјечност и за Царство небеско“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Након Литургије обављено је велико освећење воде која је дијељена вјерном народу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This