Select Page

Непозната капела с фрескама које изображавају Мајку Божју у светитеље откривена је у комплексу манастира Давид-Гареја, чије келије и цркве се налазе у планинским пећинама на граници између Грузије и Азербејџана, јавља Национална агенција за заштиту културног блага Грузије.

Капелу је случајно открио један монах. Затим је митрополит Јов Урбнисија и Руиса о томе обавестио ову Националну агенцију која је послала стручњаке на лице места и започела истраживања. Стручњаци сматрају да зидно сликарство потиче из 13. столећа. Агенција је саопштила да је налаз несвакидашњи с научне тачке гледишта, а да ће се испитивања наставити.

Истовремено, истраживачки програми који ће се односити на откривену капелу, имаће значајно место у програму груизијске владе на заштити и очувању културног наслеђа.

Генерални секретар Националне агенције за културно благо и заменик  министра за културу већ су посетили локацију са стручњацима за зидно сликарство у циљу планирања даљих радова на заштити и очувању овог споменика културе. Агенција обећава да ће својевремено објавити налазе у вези овог истраживања.

Извор: СПЦ/OCP

Pin It on Pinterest

Share This