Select Page

Празник Богојављења и свештавање Богојављенске водице прослављено је у Саборном храму Вазнесења Господњег на Ублима.

Празник је започео Светом Литургијом коју је предводио надлежни парох Јереј Драгослав Ракић те у наставку освештавањем воде претходно донесене са изворишта Мосор.

По ријечима пароха а и свједочанству присутног вјерног народа забиљежена је једна занимљивост која се догодила приликом самог освештавања воде, тј. већ приликом читања прве молитве на великом водоосвећењу зачуло се изненадно велико хучање вјетра који је на врата цркве таквом силином ушао да су присутни мислили да ће се свијеће и кандила погасити… и по завршетку престали. У наставку службе и разговору са народом свима нам је било јасно да је нам је то „дато одозго“ као потврда доласка и силаска благодати и у видљивом и опипљивом облику да нам буде на окрепљење и јачање у вјери и самом схватању појма благодати и присутности Бога живога којем се молимо и Чије Име призивамо.

Свештеник је на крају обавијестио присутне о томе да ће као и до садашње двије године а по древној пракси и духовном наслеђу наше вјере православне парох обићи домове свих вјерних на парохији са Богојављенском водицом и на тај начин у свачијем дому заједно са укућанима призвати благослов на њих саме и на њихов дом да би се духовно снажили, јачали, обнављали и благодаћу одбијали свако непомјаничко искушење од себе и својих домова.

Свештеник Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This