Select Page

У дане викенда 10. и 11. јануара тридесетак активиста прве студентске фондације ,, Осмех на дар“ посетили су Косово и Метохију како би деци у неколико изолованих српских средина поделили Божићне поклон пакетиће. За два дана су поклонима обрадовали децу у местима Бање, Суво Грло, Дрен, Црколез, Видање, Осојане, Ораховац, Велика Хоча, Призрен, Новаке, Милошево, Старо Грацко, Гојбуља и посетили манастире Бањску, Високе Дечане, Свете Архангеле, цркву Богородице Љевишке и Светог Ђорђа у Призрену, и присуствовали недељној литургији у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу. После литургије отац Срђан, парох ораховачки им се захвалио у име родитеља и деце из целе Метохије што су уложили труд да у празничне дане посете Србе у Метохији и да измаме осмехе на лицима деце и пожелео им да их Господ укрепи и да снаге на путу којим иду да помажу другима.

-Помагање другима је највећа хришћанска врлина – рекао је отац Срђан. А ви сте се из различитих крајева окупили око заједничке идеје да помажете другима и измамите осмехе на лицима деце. То чините тиме што дођете, посетите и дарујете децу у Метохији, где нас је мало остало, али то што нас је мало остало, не значи да требамо бити заборављени. Лепо је у празничне дане када се заједно окупимо на литургији да се заједнички Богу помолимо, и да се потом дружимо, попричамо, јер човеку је увек лепо када има око себе драге људе, драге госте.

Невана Марковић, овогодишњи координатор акције ,,Осмех на дар“ на Косову и Метохији, нам је после литургије рекла да је сваки сусрет са децом на Косову и Метохији посебан:

-Заиста су сусрети са децом посебни. Из године и годину вам се чини да сте све видели и некад мислите да ће некад да се изгуби тај осећај, али кад видите сву ту децу онда све се врати и све вреди. Ми све ово радимо баш због њиховог осмеха и после тога ништа нам није тешко. Оно што је такође битно је да се сваке године нашој акцији прикључују нови, млади људи. Они су активни у прикупљању пакетића и ми се трудимо да што више нових људи који су показали велик труд и жељу и пожртвовање да их на неки начин наградимо, а то је управо овим путовањем на Косово и Метохију, јер се показало да онај ко је дошао на Косово и Метохију, да је остао у целој причи и да се увек враћа на Космет после тога. Јер се тек онда види шта је поента целе наше приче. ,,Осмех на дар“ је много више од једног пакетића. ,,Осмех на дар“ су и духовна повезаност и љубав међу људима и нова пријатељства за цео живот.

Активисти Осмеха на дар су осим даривања деце и ове године обишли неке од светиња Косова и Метохије.

-То је заиста посебна драж овог нашег путовања јер имамо прилику и трудимо се да обиђемо што више светиња, и тако добија на значају ово што радимо. Трудимо се да и на тај начин покажемо људима да смо уз њих, јер је српски народ на Косову и Метохији у суштини окупљен око цркве, црква је главни стожер и ми желимо да будемо у тој цркви и желимо да посећујемо манастире и да покажемо да их нисмо заборавили. И просто, желимо да будемо део духовног живота народа на Косову и Метохији.

Са Осмехом је ове године на Космет допутовала и Ивана Ковачевић из Новог Сада. И она је са нама поделила утиске о акцији и овом путовању по Косову и Метохији:

-Никад ми није фалило речи до данас… Одушевљена сам нашим људима и њиховом енергијом – у њиховом речнику не постоји реч одустајање, они ће те дочекати као да си им род рођени, отвориће ти врата свог дома без размишљања, учиниће све да се осећаш као да си код куће. Јако сам срећна што смо измамили осмехе тој дивној деци, и захвална сам свима који су на овај или онај начин помогли акцију. Свакоме топло препоручујем да макар једном дође на Косово и Метохију и посети наше људе, обиђе манастире, једе најбољи бурек, пије најбоље вино и једноставно осети дух ових простора.

А зашто долазе на Косово и Метохију и помажу народу који ту живи објаснила нам је и Јелена Даниловић из Новог Сада:

– Косово и Метохија је земља свих нас. Како може бити туђа ако у теби буди измешана осећања среће, задовољства, припадности и благостања. Викенд пун смеха и љубави. Хвала свим драгим људима топлог срца који нас у овом сулудом свету где влада духовно сиромаштво и саможивост подржавају, који не питају „Шта ви имате од тога ?“ већ нам дају преко потребну подршку. Хвала нашим пријатељима са Космета који нас увек дочекају уз осмех и широка срца, хвала вам свима.

А Зоран Сокић, после посете Косову и Метохији и једне ноћи у Великој Хочи је казао:

– Данас сам се пробудио као један другачији ја, духовно богатији човек, човек који ће када изговори реч ,, Косово“ имати један другачији однос према свему што та реч значи и са собом носи. Желео бих да поручим свима, да издвојите један дан да одете и посетите људе на Косову, те лепе пределе, да пробате најбоље вино на свету јер сам дубоко убеђен да ћете осетити делић оног што ја данас носим у срцу.

Овогодишња акција ,,Осмеха на дар“ је девета по реду, а пет година је од званичног оснивања Фондације. У акцији учествује велики број младих људи, студената па чак и средњошколаца и ове године су у акцији прикупљања учествовали поред свих универзитета у Србији и градови Свилајнац и Јагодина.

Акцију Осмеха на дар су шесту годину за редом подржали и пријатељи из источне Славоније и прикупили значајан број пакетића и сви пакетићи су донети на Косово и Метохију. О акцији и животу Срба у тим крајевима Хрватске у пар речи нам је испричала Јелена Милошевић, која је са својим другарима Зораном из Борова и Тихомиром из Тења први пут дошла на Косово и Метохију:

– Акција ,,Осмех на дар“ у источном делу Хрватске је спроведена шесту годину за редом. Ове године смо највише радили у Вуковару и селима око Вуковара, укључили смо и неке основне школе. Моји утисци са Косова и Метохије су добри и изненађени смо колико та акција има пуно младих укључених и како то изгледа на терену, а потресени смо људским судбинама које смо видели успут. Иако и код нас нису најбољи услови, народ се великим делом иселио, али је ипак другачије. Оно мало људи што је код нас остало је доста повезано. Црква функционише добро, свештеници подржавају нашу акцију, користили смо и просторије наше цркве за прикупљање пакетића. Претходних година смо пакетиће преко цркве и допремали, а сада нам је генерални конзул Србије омогућио прелаз са пакетићима преко границе. И тако нађемо спонзоре, добре људе и допремимо до Београда, а потом са осталима дођемо на Косово и Метохију.

Долазак на Косово и Метохију, како нам је рекла управница Фондације Александра Пешић, сваке године помажу Канцеларија за Косово и Метохију и Српска православна црква:

– Канцеларија нам сваке године обезбеди аутобус, а наша црква нам помаже на терену или слањем дописа како бисмо били сигурни у допремању пакетића, тако да могу као два наша највећа сарадника да истакнем цркву и Канцеларију за Косово и Метохију.

Фондација ,Осмех на дар“ је осим на Косову и Метохији и ове године поделила пакетиће и деци у другим деловима Србије, углавном угроженим породицама. Пакетићи су подељени деци у неколико болница и Домова за децу у Београду, у Дому за децу из Бање Ковиљаче, у Друштву за церебралну парализу и на Одељењу за педијатрију у Крагујевцу, деци у друштву за церебралну парализу у Пожеги, у Нишу и Куршумлији се делило социјално угроженим породицама. Акцију сваке године помажу и многе познате личности из свих свера културнох и јавног живота као спортиста Ивана Шпановић, глумац Боки Перић, певачице Сара и Невена Божовић, ватерполиста Милорад Чавић, кошаркаши Мирослав Радуљица, Теодосић, Бојан Богдановић, Неле Карајлић, водитељ Иван Ивановић, Бајага и многи други.

Оливера Радић
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This