Izaberite stranicu


У саборном храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму, у поноћ 14. јануара отпочело је празнично богослужење у част празника Обрезања Господњег и светог Василија Великог, Архиепископа кесаријског.
Јутрење и свету Литургију служио је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил, уз саслужење архијереја Јерусалимске патријаршије: Митрополита капитолијског Исихија, Архиепископа константинског Аристарха, Архиепископа авилског Доротеја, Архиепископа севастијског Теодосија и Архиепископа лидског Димитрија, као и представника Румунске патријаршије у Јерусалиму, Епископа Тимотеја. Протопсалт цркве Васксења, архимандрит Аристовул, пјевао је у присуству великог броја вјерних, који су се молили за благодат и помоћ Божију и посредовање светог Василија.
Након свете Литургије, архиереји, свештенство и народ су у литији обишли светиње, носећи руку светог Василија која се чува у олтару Храма Васкрсења.
Патријарх је ујутро посјетио Манастир светог Василија, гдје је свету Литургију служио архимандрит Клавдије, настојатељ Манастира часног Крста, а поподне се на ручку придружио оцима Светог Гроба.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: jp-newsgate.net

Pin It on Pinterest

Share This