Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Крстовдан, са свештенством у Цетињском манастиру Свету службу са великим водоосвећењем крстовданске водице.

У проповиједи на крају Службе Митрополит Амфилохије је, честитајући празник сабраном вјерном народу, рекао да је обичај освећења вода на Крстовдан и Богојављење древан и да датира од Христовог крштења на ријеци Јордану.

„Тако све освећене воде постају саставни дио вода ријеке Јордана у којој се крстио Сам Господ, којом се и ми крштавамо када примамо вјеру хришћанску крштавајући се у име Оца и Сина и Духа Светога. Том светом водом благосиљамо и домове своје и освећујемо срца и душе своје“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„Освећујемо се и очишћујемо од сваке прљавштине, тјелесне и духовне, задобијајући здравље и просвећење душе и тијела. Тако Црква Божја кроз вјекове воду освећује и на овај свети дан се подсјећа на велике догађаје који су везани за освећење воде и за спасење народа изабранога Божјега“, казао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/4861/Bogojavljenje.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This