Select Page

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог Јевстатија Српског, у суботу 17. јануара 2015, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом Светитељу Божјем у Трепчи код Андријевице.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Вјерном народу, сабраном у светом богослужењу и храмовној слави новоподигнутог храма Светог Јевстатија Српског, бесједио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

„Ево нас, драга браћо и сестре, у претпразништву навечерја великог празника Богојављења. Увијек треба да имамо на уму да је Господ Исус Христос, устројавајући наше спасење, устројио нам бању поновног рођења, како се сликовито каже за свето крштење. Он је дошао на ријеку Јордан Светом Јовану Крститељу да од њега прими крштење. Господ је, истовремено, устројавао оно што је невидљиво, устројавао је нама крштење у ријеци Јордану, Својим крштењем устројио нам је ту прилику, ту могућност да се приликом крштења очистимо не само од гријехова, да сперемо своје гријехе, него да добијемо обновљење цијелог свог бића. То је устројио свим народима свијета, свим људима из свих покољења и тако поставио темељ спасења свима нама“.

„Ко се назида на том темељу Христовом он се узиђује у дом Божји, у Цркву Божју која је велика грађевина, нашим очима невидљива и недоступна тјелесним очима, али духовним очима се може сагледати. Темељ је Христос, а на тај темељ се ми назиђујемо. Он је, заправо, све у свему, јер Његова благодат, Његова милост, Његова сила, Његово обновљење прожима све и сва у Цркви, од Њега је свако обновљење, од Њега је свака радост и мудрост, сила и снага и све оно што је трајно вриједно у нашем животу“, казао је Преосвећени Епископ.

Сви имамо прилику да се освећујемо, а да сви можемо да се освећујемо најбољи доказ је, управо, ово мјесто, додао је Владика и наставио:

„Овдје се родио, по свој прилици, али, свакако, посвједочено је да је рођен у будимљанској Жупи велики светитељ Божји Свети Јевстатије, насљедник Светог Саве, првог Архиепископа српског. Он је био архиепископ у вријеме краљева Милутина и Драгутина. Говоримо да је родом из Трепче зато што је овдје била црква Светог Јевстатија и није случајно да је у овом мјесту била подигнута црква Светог Јевстатија у давнини и била је веома знаменита. Помиње се и у епским пјесмама заједно са Ђурђевим Ступовима, али то смо били заборавили“.

„Мало је података, које знамо о животу Светог Јевстатија, осим да је родом из Жупе будимљанске, да се као млад монах васпитавао у Ђурђевим Ступовима, касније у манастиру Светог арханђела на Превлаци приморској код Тивта, касније био у Светој земљи, стизао до ријеке Јордана, био Игуман хиландарски, касније и Архиепископ цијелог српског народа. Посветио се због својих богоугодних подвига и то је оно што знамо о његовом житију, али, његово житије се наставља и дописује. Поједини знаменити људи се памте неко вријеме и потом се заборављају, али житије светаца Божјих се наставља и стално дописује, а у ово ново вријеме дописује се овом грађевином, овом светињом, која је подигнута овдје у Трепчи, забистала овдје у Лимској долини, у овом прекрасном крају, па украсила и ово село и ваше домове и позвала све да се овдје сабирамо“, рекао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Владика је вјерном народу честитао празник и храмовну славу и захвалио братству Раичевића, који су домаћини данашњег светог славља.

„Нека братство Раичевића, који су се лијепо потрудили да обиљеже славу Светог Јевстатија српског и будимљанског, нека их Господ благослови, њихове домове и породице, нека их обдари здрављем, сваким добром и напретком, а понајвише братском слогом“, поручио је Преосвећени Епископ.

Благосиљан је и преломљен славски колач, а обавезу да следеће године буду домаћини храмовне славе цркве Светог Јевстатија у Трепчи преузело је братство Нововићи.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/16209/18.01.2015.%20Vl.%20Joanikije%20Trepca.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This