Select Page

Све то јесте ужасно и ужасно незаконито, али је још ужаснија чињеница да је тако незаконито достављена коверта МУП-а била празна, или боље речено, у њој није било ничега, ни Коњевићеве честитке, а ни позива за странку – наводи Џомић

Службеник Министарства унутрашњих послова (МУП) уручио је празну коверту МУП-а Црне Горе малољетном сину протојереја Велибора Џомића, која је, како тврди подгорички парох, била намијењена њему. Он је казао да је на дан Православне нове године, у вријеме када је вршио парохијске обавезе поводом празника Светог Василија Великог, његовом дјетету уручен плави коверат МУП-а Црне Горе, у којем, како се касније испоставило, није било ничега. Џомић је оцијенио да се ради о класичном безобразлуку, драстичном кршењу законских прописа, али и о злоупотреби његовог малољетног дјетета.

– Кад сам у касно поподне дошао кући и добио коверат помислио сам да ми је извањи министар унутрашњих послова Рашко Коњевић послао божићну и новогодишњу честитку. Али, брзо сам се разувјерио. Изненадио сам се кад сам видио да је на коверти писало „позив за странку“. Још више сам се изненадио кад ми је син рекао да је коверат уручен њему, иако је малољетан и да је потписао пријем у име свога оца, и све то на захтјев неидентификованог службеног лица. Тако се дошло до ситуације да малољетно лице – у име странке у поступку, односно у име свог оца као његовог законског заступника – потпише реверс плаве коверте МУП-а Црне Горе. На овај начин је мој малољетни син мимо свих законских прописа и елементарне логике стављен у функцију законског заступника свог пунољетног оца. Ту није крај, јер је ријеч о класичној злоупотреби дјеце због чега би неко морао да поднесе одговорност – оцијенио је Џомић у изјави за „Дан“.

Како истиче, овакав примјер је доказ да службена лица не познају законске прописе или их намјерно изигравају.

– Морао сам да реагујем и дописом обавијестим МУП да је начин достављања аката у управном поступку регулисан Законом о општем управном поступку (ЗУП). Упознао сам их са одредбом из чл. 70 ЗУП-а, којом је прописано да се достављање службених аката (позива, рјешења, закључака и других службених списа) по правилу врши тако што се предају лицу коме су намијењена. У овом случају, коверта МУП-а достављена је лицу коме није намијењена и то малољетном дјетету, што није дозвољено по чл. 73 ст. 1 ЗУП-а – указао је он.

Одредбом из чл. 71 ЗУП-а, прецизирао је Џомић у допису МУП-у, прописано је да се достављање службених аката врши радним даном од 7 до 20 часова.

– У овом случају достава коверте МУП-а извршена је у току радног времена уз игнорисање чињенице да смо моја супруга и ја, као једини пунољетни чланови наше породице, запослени и да се за вријеме радног времена не налазимо у стану – рекао је он.

Џомић је оцијенио жалосним што „службена лица и у оваквим случајевима драстично крше законске прописе и урушавају углед и кредибилитет државног органа и државе Црне Горе“.

– Све то јесте ужасно и ужасно незаконито, али је још ужаснија чињеница да је тако незаконито достављена коверта МУП-а била празна, или боље речено, у њој није било ничега. Ни Коњевићеве честитке, а ни позива за странку – наводи Џомић.

Иако је, како је рекао, непосредни свједок бројних незаконитости које у његовом, али и у другим случајевима, чини МУП, констатовао је да се ради „о невиђеном безобразлуку службених лица“.

– Очигледно је да примјењују методе које до сада није забиљежила историја државне управе Црне Горе. Овакав безобразлук до сада није виђен у овом поступку, а трудио сам се да увијек примим упућена акта и позиве без икаквог одлагања и за то посједујем више доказа – сматра Џомић.

Он је од службених лица МУП-а захтијевао да уколико треба да му као странци у поступку доставе неки службени акт то убудуће чине у складу са законом и да не злоупотребљавају дјецу.

– Тражио сам да ми МУП, ако је икако могуће, убудуће не доставља празне коверте, а празне нека шаљу Коњевићу у Перин Хан код Зенице у централној Босни. Ваљда ће се наћи неко да их прими, па макар и малољетник – закључио је он.

Поступак траје четири године

Подручна јединица МУП-а у Подгорици средином децембра донијела је седмо по реду првостепено рјешење којим је одбијен Џомићев захтјев за одобрење привременог боравка у Црној Гори по основу спајања породице. За скоро четири године трајања овог поступка, Подручна јединица МУП-а у Подгорици донијела је седам првостепених одбијајућих рјешења и један закључак. Поступајући по жалбама, МУП је донио осам другостепених рјешења, док је Управни суд у међувремену укидао рјешења због незаконитости. Џомић је и на ово рјешење уложио жалбу.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This