Izaberite stranicu

И ове године чланови редакције ”Светосавског звонца” својски су се потрудили да организују Божићну представу за децу запослених у Патријаршији, Академији СПЦ за уметност и консервацију и Радиjу ”Слово љубве”.

Приредби су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније. Представа је почела Божићним тропаром које су певале чланице ансамбла ”Роса”, а придружили су им се и сви присутни. Чланице ансамбла ”Роса” су Рускиње, српске снаје, које не само да лепо певају, него су и вредне сараднице Верског добротворног старатељства СПЦ. Оне се труде да и на деци јасан и разумљив начин, преко разних луткарских представа пренесу поруке и поуке Јеванђења. Лутка представу ”Божићни Вертеп” приредиле су Валерија Љубичић и Светлана Божић (усторике, аниматори, креатори лутака и костима), а приповедач је била Зорица Јовановић, некадашња чланица позоришта ”Бошко Буха”.

Из ове прелепе представе, коју су пратила без даха,  деца су много да научила. Још једном се показало да недостатак материјалних средстава није препрека за креативан рад.  Када се тако озбиљно приступа послу, резултати су изванредни, али, потребно је уложити много добровољног рада, имати богатство духа, креативност, велико знање, а изнад свега чисту и искрену веру и велику љубав према ближњима. Представа је завршена уз милозвучно појање чланица ”Росе”.

Потом је емитован руски цртани филм ”Рождество Христово”, који је превела гђа Јагода Милета, а надсинхронизовала гђа Радмила Мишев.

Право освежење и лепо изненађење је била певачка група ”Прело” у којој су деца различитог узраста, од предшколског до студентског. Они чувају српску традицију изводећи изворне народне песме, обогаћене савременим аранжманима, добро и зналачки урађеним, тако да се чува лепота изворне мелодије. Музички педагог, диригент и организатор певачке групе је гђа Маријана Бутулија. ”Прело” је у првом наступу  извело песме ”Прели прело” и ”Ситан камен до камена”.

Потом је Путујуће позориште Ћира извело представу ”Несташни Ћира” – играли су Љиљана Живић и Зоран Тодоровић. Ћира је дечак, као и сви други, несташан, весео, разигран, знатижељан. Због своје наивности упада у невољу из које могу да га спасу само деца… Представа носи јасну поруку о пријатељству, лаковерности и о томе да одређена правила морају да се поштују. И деца су ту поуку веома добро разумела и из све снаге су се трудила да помогну Ћири, тако да се брисала граница између маште и стварности. Ведра и разиграна представа у којој су на крају учествовала скоро сва деца, још увек се препричава, додају се нови ликови, деца постају јунаци приче и труде се да буду бољи од Ћире.

У дргом делу је наступила певачка група ”Прело” и извела песме ”Везак је везла Дјева Марија” и ”Замучи се Божја Мајка”.

На крају се  присутнима обратио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, који је деци и родитељима упутио речи љубави и очинске поуке, и похвалио чланове редакције ”Светосавског звонца”  који су се потрудили да и ове године обрадују малишане и увећају Божићну радост. Потом је Патријарх малишанима поделио Божићне пакетиће.

Овим се Божићна акција ”Светосавског звонца” не завршава – предстоји подела пекетића деци у болницама и сиротиштима, о чему ће јавност бити детаљно обавештена.

  • Фотогалерију можете погледати на facebook страници Светосавског звонца: http://tinyurl.com/n3xpzwy
  • Снимак догађаја можете погледати на главној страници ТВ ”Звонце”: www.zvonce.rs

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This