Izaberite stranicu

Празник  Богојављење (по новом календару) прославили су, упркос ниским температурама, у радости православни верници широм Албаније

У Тирани су богослужења служена већ трећу годину заредом у новој Саборној цркви Васкрсења Христовог. Архиепископ Анастасије је одслужио Литургију уз саслужење Епископа Натанаила, Епископа Астија и локалног свештенства албанске престонице. У цркви, у којој је било хиљаде верника, Његово Блаженство је одржао проповед о значају празника и потом је служио водоосвећење. Верници су узимали свету водицу из резервоара који су били испред Саборне цркве како би однели овај благослов у сваки део престонице.

У Драчу, после Литургије и службе у цркви Апостола Павла и Светог Астија, Епископ аполонски, Његово Преосвештенство Николај предводио је традиционалним бацањем крста у Јадранско море из градске луке. Студент Богословске академије „Васкрсења Христовог“ Адион Ђони први је стигао до крста.

У Елбасану  Епископ Крује Његово Преосвештенство Антоније служио је Божанску Литургију у цркви Светог Николе. Велики број верника из целог града присуствовао је служби. Водоосвећење и бацање крста у воду одржано је у оближњем спортском центру са базенима.

У Корчи је Митрополит Јован служио у Саборној цркви Васкрсења Христовог уз саслужење свештенства града и потом, окружен стотинама верника,  бацио је крст у фонтану испред ове Саборне цркве. Потом је Митрополит Јован бацио крст у језеро Подградец, где су се млади такмичили за крст упркос ниским температурама.

У Берату је Митрополит Игњатије одслужио Божанску Литургију у Саборној цркви Светог Димитрија уз традиционално бацање крста са новообновљеног моста Горица. Служби, поред хиљада грађана, присуствовао је и премијер Албаније г. Нико Пелеши и чланови локалне власти.

У Фјеру су службе служене у цркви Св. Ђорђа. Потом су се свештеници и верници упутили до градске фонтане. Ту је јереј Илија Бита бацио крст у воду. Упркос ниским температурама, младићи су се такмичили у води за крст, а победник је био Атанас Давиди.

У Влори је церемонија бацања крста одржана на мору. Служба је почела Литургијом у цркви Свете Теодоре; служио ју је отац Константин Прифти. Потом су се верници упутили до краја Хладна вода, где је уређено бацање крста у море.
У Селеники крст је бачен у воде реке Вјосе. Такође ове године, после Литургије у цркви Светог Атанасија верници су отишли на реку, где је крст бацио отац Спиро Булика. Крст је ухватио Кочи Бомбај.

Велики број верника у граду Саранди и суседним селима учествовали су у службама. Божанска Литургија је служена у цркви Светог Харалампија; началствовао је Митрополит Димитрије. Потом је кренула литија до морског шеталишта, где је Његово Високопреосвештенство бацио крст у воду. Млади људи који су се одважили да се такмиче за крст, скочили су у ледене воде Јонског мора. Крст је ухватио 17-годишњи дечко Саво Теодори.

Пркосећи леденој температури и хладној води реке Дрино у Ђирокастри, 34-годишњи Љукан Тодри ухватио је крст који је бацио у воду о. Теодор Никоља.

Извор: СПЦ/OCP

Pin It on Pinterest

Share This