Select Page

Традиционална „Богојаваљенска регата” и пливање за крстом биће одржани 19. јануара на таласима Лима у Бијелом Пољу. Према ријечима једног од сталних учесника Душана Шекуларца, најприје ће бити одржано богослужење у цркви Светог Николе у Никољцу.

Око 10.30 ће протојереј ставрофор Мираш Богавац са свештенством обавити службу и освећење воде и крста, након чега ће најхрабрији кренути за крстом и запливати у таласима Лима. Прије неколико годинаје обављено погружавање крста старог преко 600 година који се до тог тренутка налазио на иконостасу у цркви Светог Николе. У питању је велика реликвија, а том приликом је први до крста допливао Ацо Петрић с Рибаревина. Он је крст добио у трајно власништво каже Шекуларац.

Он истиче како се нада да ће и ове године за крст пливати велики број најодважнијих Бјелопољаца. Из године у године ова манифестација све више добија на значају и масовности. Прошле године су за крстом пливале и двије одважне даме. Једна је била студенткиња електротехнике Катарина Гајић (20) из Шапца, а друга Јасмина Симовић (23) из Пријепоља. Прошле године су за крстом пливали и Бјелопољци Предраг Злајић, Миљан Мердовић, Немања Пешић, Ранко Обрадовић, Филип Јоксимовић, Бођо Нротић, Сав.а Шпањевић, Славко Мрдак, Ивица Игњатовић, Горан Аџић, Раде Булатовић, Милош Булатовић и Радоје Мештер.

Након изједначене борбе до крста је први стигао Горан Аџић, којем је то била трећа побједа у овој манифестацији.

Након погружавања крста, као и претходних година слиједи лимска „Богојављенска регата“ која ће бити међународног карактера. Љубитељи Лима кренуће чамцима и кајацима са Сињавца до двадесетак километара удаљене цркве у Куманици, гдје игуман Николај са свештенством дочекује госте и гдје се припрема богојављенска свечаност.

Очекујемо најмање десет посада из разних крајева екс Југославије. Бићс ту учесници из Београда, Новог Сада, Ваљева, Шапца, Пријепоља, али и из многих црногорских градова. Најављено је учешће кајакаша… Један од најстаријих и најуспјешнијих кајакаша, Бјелопољац Мирко Станић који живи у Подгорици, довешће чланове свог клуба „Морача”. Ту ће бити и кајакаши бјелопољског клуба „Лим”, као и њихове колеге из других градова, казао је Шекуларац.

Милован Нововић

Извор: Дан

Фото: Дан (архива)

Pin It on Pinterest

Share This