Select Page

Духовни вођа православног народа Црне Горе, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одговорио је на питања дописника ИA REGNUM о ситуацији у Црној Гори у вези са намјером власти да донесе одлуку о ступању у НАТО 2015. године:
„Црногорске власти могу да изјављују шта хоће. Прво што је требало да ураде јесте да питају народ за своје намјере. Ако они рачунају на народ. За Црну Гору питање односа ступања у НАТО јесте најозбиљније питање. Чак се поводом мање озбиљнијих питања спроводи референдум.
Што се тиче мене као митрополита, ја сам више пута говорио да је НАТО у почетку имао дефанзивни карактер. Тако су говорили његови оснивачи. За вријеме његовог формирања било је јасно зашто је основан НАТО. Совјетски Савез и земље социјалистичког усмјерења такође су имале свој опозициони блок – Варшавски пакт. 90-их година нестало је СССР-а како опонента НАТО-а, нестало је Варшавског пакта. И тада је било логично да и НАТО најави своје распуштање. У чему је смисао постојања НАТО-а послије прекидања активности Варшавског пакта? Која је уопште сврха НАТО-а? Од кога се НАТО спрема да брани Европу? Побиједила је таква демократија, опасности нема.
Тада је НАТО почео да се бори против других народа. Шта посљедњих година ради НАТО? НАТО је почео своје активности послије пада СССР-а, распада Југославије, војних дејстава и бомбардовања Србије и Црне Горе, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије. НАТО је сада пакт који врши агресију на Исток. Срамота је то што НАТО ради у Авганистану, Ирану, Ираку, Сирији, Либији. Брука и срамота! Убиство Гадафија – легитимно изабраног лидера (и на такав ужасан начин!) – ето шта сада ради НАТО. Бивши европски Гадафијеви сарадници – такође су саучесници тог страшног убиства. Под притиском НАТО-а, Србији и Црној Гори одузети су Косово и Метохија. Насилно је успостављена непостојећа држава Косово, које је према Уставу дио Србије, што је признато од стране УН. Истовремено НАТО је насилно одузео те територије.
Данас НАТО као пакт наставља политику наци-фашизма. Ради исто оно што су према Косову и Метохији радили Хитлер и Мусолини. У њихово вријеме Косово је постало дио „Велике Албаније“. Сјеверни дио био је у окупираној Србији, али ипак, Србији. Али НАТО је још гори од Мусолинија и Хитлера јер су Србима одзузели Сјеверно Косово кроз насиље и злочине.
Дакле, НАТО данас није одбрамбена алијанса, него наци-фашистички пакт који наставља дјело Хитлера и Мусолинија. И то је већ јасно. Сада тај пакт обавља своје рушилачке акције у Украјини, поступајући с њом као са Југославијом. Шта је интересантно: Украјину као посебну републику у оквиру СССР-а створили су бољшевици, Лењин и Стаљин, уништавајући јединствени велики народ. А сада, њихови бивши противници, борци против комунизма у лицу НАТО-а штите плодове бољшевичког дјела, цијепајући јединствени народ. То је чудна историја.
Како је уопште могуће да у Црној Гори одлуче да ступе у НАТО? Против чега и кога ће тада војевати Црногорци? Против Русије? Али то је лудост. Сва историја Црне Горе увијек је била историја братства и сарадње са Русијом. И одједном, власти Црне Горе преузимају некакве економске санцкије против Русије! 99 процената становништва земље против је тих санкција. Али због својих личних интереса, управа Црне Горе је ријешила да на тај начин „зарати“ са Русијом. И чиме те санкције могу уплашити Русију? У Црној Гори се смију: „Шта су санкције Црне Горе против Русије? То је да Црногорци неће више да гуслају Русима!“
Управо сада власти Црне Горе чекају 15. јануар и званичну посјету министра спољних послова Косова Хашима Тачија. Али то је крвави злочинац! 16. јануара у Црној Гори се организује масовни протест против Тачијеве посјете земљи. А наша митрополија служиће помен свим палим и убијеним на Косову и Метохији у ратовима од ослобођења тих територија. Посебно од руку вође терориста Хашима Тачија. НАТО га је потпуно подржао у периоду крвавог масакра и подржава га и сада. Биће велики протест народа Црне Горе против тог злочинца, коме је мјесто у затвору!
Какву државу он уопште представља, ако су Косово и Метохија одувијек били дио Црне Горе. Одвајање Косова од Црне Горе јесте плод фантазије наци-фашиста и Титових присталица, који су измислили аутономију те земље. Власти Црне Горе признале су назависност Косова и напустиле централни принцип који је завјештао црногорски краљ Никола Први Петровић. Сложили су се са исељавањем најважнијег дијела своје територије. Апсурдно.
Александар Невски је казао праве ријечи: „Бог није у сили, Бог је у правди! И правда ће обавезно побиједити на Косову и Метохији! И у Украјини. У Кијевској Русији!“

Са руског: Марија Живковић

Извор: regnum.ru

Pin It on Pinterest

Share This