Select Page

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Василија Великог, са свештенством Свету службу у Цетињском манастиру.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је Свети Василије Велики један од свједока Христове новине, јединог новог под сунцем.

„Једна од изузетних личности у историји Цркве Христвове и зато није случајно да га славимо заједно са Христовим обрезањем. Изучио је све свјетовне науке у Атини и био је велики пријатељ великих Отаца Цркве Божје Григорија Богослова, Григорија Нисиојског, Амфилохија Иконијског“, рекао је Митрополиот црногорско-приморски.

„С правом је Свети Василије називан пчелом Цркве Божије, која сабира мед Божје мудрости. Сабира у своме животу, у својим дјелима, својим усменим и записаним ријечима, записаним у његовим светим књигама“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Владика је одржао традиционални новогодишњи сусрет са студентима из Митрополије црногорско-приморске који студирају на богословским факултетима и академијама.

Р.В.

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/16191/14.01.2015_Vasilije_Veliki_Mitropolit_Amfilohije_Cetinje.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This