Select Page

Хиљаде Подгоричана, углавном младих, дочекало је Нову годину по јулијанском календару на платоу испред цркве Светог Ђорђа под Горицом, гдје је у организацији Митрополије црногорско-приморске и Црквене општине Подгорица био приређен празнични програм.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је у поноћ са свештенством Митрополије црногорско-приморске служио молебан за срећну и благословену нову годину.

Пред почетак молебана Митрополит, свештенство и народ су отпјевали стару црногорску химну краља Николе Петровића „Онамо,намо“.

Митрополит Амфилохије је бесједи након молебана пожелио Божји благослов, мир, благостање и напредак свим људима и свим земаљским народима у новој 2015. години.

Он је прокоментарисао долазак албанског терористе Хашина Тачија у Црну Гору и поручио црногорским властима да пониште одлуку о признању Косова.

„Помолимо се да и наши главари црногорски укину онај најсрамнији чин у историји Црне Горе – признање лажне државе Косова. У исто вријеме помолимо се да хиљаде наше браће прогнаника са Косова и Метохије, од којих око 30.000 њих у Црној Гори живе као просјаци, добију обновљене домове. Да им црногорски главари обнове домове. И у исто вријеме да се испита на међународним судовима ко је извршио геноцид на Косову“, казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је казао да не зна ко је смио и ко се усудио да позове једног од „главних актера геноцида на Косову и Метохији да он дође и буде гост Црној Гори“.

Он је црногорским властодршцима савјетовао да питају Тачија гдје је глава монаха Харитона из Призрена, у коју јаму је бачен монах Стефан Метохијац са хиљадама Црногораца из Витомирице и околних села, ко је силовао и заклао Марицу Мирић, ко је побио дјецу из Гораждевца…

Митрополит им је такође предложио да питају Тачија у грудима којих Европљана куцају срца косовско-метохијских страдалника из тзв. жуте куће.

„Умјесто да га питају ко поби и закла народ на Косову, прије него што дође да оскрнави својим ногама часну и честиту Црну Гору,црногорска власт га позива да дође у Црну Гору. Умјесто да га све то питају и пошаљу у Хаг“, рекао је Владика.

Митрополит је рекао да је сигуран да ће тога госта Црногорци дочекати онако како су такве дочекивали кроз сву историју и за 16. јануар најавио млебан за све пострадале за вјеру и отечество на Косову и Метохији од 1912. до наших дана.

Хладно вријеме није омело учеснике концерта – вокалног солисту Чеда Марковића, трубачки оркестар Видоја Филиповића из Пожеге, чланове Дјечјег хора „Свети Сава” при цркви Светог Ђорђа и више умјетника из Црне Горе да приреде добру забаву.

Р.В.

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/16190/14.01.2015._Nova_godina_Mitropolit_Amfilohije_Podgorica.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This